Sport/WK 2018
2240992
WK 2018

Cavani doet Portugezen de das om

Uruguay schiet Ronaldo naar huis

Cristiano Ronaldo baalt.

Cristiano Ronaldo baalt.

In navolging van Lionel Messi is er ook een einde gekomen aan het WK van Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo baalt.

Cristiano Ronaldo baalt.

De vedette van Europees kampioen Portugal moest zaterdagavond in de achtste finales met zijn land buigen voor Uruguay: 2-1. Frankrijk schoot een paar uur eerder de WK-droom van Messi en Argentinië aan gort.

Frankrijk is komende vrijdag de volgende tegenstander van de Uruguayanen. De twee landen strijden dan in Nizhny Novgorod om een plek in de halve finales.

Cavani kopt raak.

Cavani kopt raak.

De opening van Uruguay was overdonderend in het Fisht Stadion. Een briljante een-twee leverde Uruguay een treffer op. Edinson Cavani vond Luis Suarez met een lange bal. De ster van de Zuid-Amerikanen zocht zijn man op, draaide naar binnen en produceerde een scherpe voorzet. Cavani dook voor het doel op en opende de score met zijn schouder.

De beresterke verdedigers van Uruguay hadden Cristiano Ronaldo voor de pauze in de tang. De sterspeler van Real Madrid en zijn land mocht wel een vrije trap nemen vanuit kansrijke positie, maar die haalde het doel niet.

Edinson Cavani

Edinson Cavani

In de tweede helft liet uitgerekend een verdediger zien dat de defensie van Uruguay niet onklopbaar is. Uruguay hoefde in de eerste drie duels geen doelpunt te slikken, maar Pepe maakte aan die fraaie reeks in de 55e minuut een einde.

Cristiano Ronaldo toont zijn frustratie.

Cristiano Ronaldo toont zijn frustratie.

Lang konden de Portugezen niet genieten van die gelijkmaker. Op aangeven van Rodrigo Bentancur krulde Cavani de Zuid-Amerikane opnieuw op voorsprong.

Voor Cavani eindigde de avond in mineur. 20 minuten voor tijd bleek dat de spits van Paris Saint-Germain niet verder kon. Cavani werd door Ronaldo naar de zijlijn begeleid. Scoren deden beide landen, ondanks een slotoffensief van Portugal, vervolgens niet meer.

Ronaldo helpt Cavani naar de kant

Ronaldo helpt Cavani naar de kant

En dus kwam er zaterdagavond waarschijnlijk een einde aan de WK-loopbaan van Ronaldo, die in de slotfase een gele kaart kreeg. De 33-jarige aanvaller was er sinds 2006 altijd bij. In 2006, 2010 en 2014 maakte hij telkens één doelpunt tijdens de mondiale voetbalstrijd. In Rusland maakte Ronaldo deze keer zelfs vier doelpunten.