Sport/Wielrennen
2241620
Wielrennen

’Chris Froome uit Tour de France geweerd’

Chris Froome

Chris Froome

Chris Froome mag aanstaande zaterdag niet van start gaan in de Ronde van Frankrijk. Dat meldt de Franse krant Le Monde. Organisator ASO heeft zijn ploeg Team Sky het nieuws medegedeeld.

Chris Froome

Chris Froome

Froome won in mei van dit jaar nog de Giro d’Italia en is viervoudig winnaar van de Tour de France. Team Sky heeft beroep aangetekend. De zaak dient volgens Le Monde dinsdag bij de arbitragecommissie van het Franse olympisch comité. Het oordeel zou dan woensdag 4 juli worden geopenbaard.

De 33-jarige Brit is niet welkom vanwege de dopingprocedure die tegen hem loopt na een positieve test op salbutamol in de Ronde van Spanje van vorig jaar. Froome mag het middel vanwege zijn astma gebruiken, maar de aangetroffen hoeveelheid in de Vuelta was veel hoger dan de toegestane limiet.

,,ASO baseert zich op artikel 28 van het UCI-reglement", schrijft Le Monde. „Dat zegt dat de organisatie van een wielerwedstrijd het recht heeft om een ploeg of één van zijn renners te weigeren als dat de reputatie of het imago van de organisatie of het evenement kan schaden.”

Zowel ASO als Team Sky heeft geen mededeling gedaan over de kwestie, die al maanden voortsleept.

Froome gaf zelf deze week aan dat hij de commotie begrijpt over het lange uitblijven van een oordeel in de salbutamol-affaire, maar ook dat hij het volste recht heeft van start te gaan in de Tour.

In 2013 was er een vergelijkbare situatie met Tom Boonen, die de Tour-organisatie wilde weren vanwege het gebruik van cocaïne. Uiteindelijk mocht de Belg toch starten.