2242266
Autosport

Nederlandse fans door het dolle naar vierde zege

Verstappen piekt in Oostenrijk

Max Verstappen flikt het in Oostenrijk.

Max Verstappen flikt het in Oostenrijk.

SPIELBERG - Max Verstappen heeft zondag, op de ’eigen’ Red Bull Ring, de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven.

Max Verstappen flikt het in Oostenrijk.

Max Verstappen flikt het in Oostenrijk.

De 20-jarige Verstappen, die de race vanaf plek vier begon, profiteerde optimaal van uitvalbeurten van Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Tot grote vreugde van het Nederlandse publiek, dat met duizenden tegelijk naar Oostenrijk was afgereisd en zelfs een eigen tribune had.

Max Verstappen in actie op de Red Bull Ring.

Max Verstappen in actie op de Red Bull Ring.

De Limburger werd op het podium in Spielberg vergezeld door Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel van Ferrari.

Het was voor Verstappen zijn eerste zege van het seizoen en zijn vierde in totaal in de F1. In 2016 boekte hij in Spanje zijn eerste overwinning. Een jaar later volgden overwinningen in Maleisië en Mexico.

Verstappen staat er trots bij.

Verstappen staat er trots bij.

De openingsronde stond bol van het spektakel. Verstappen stond nog even tweede, maar toen de stofwolken waren opgetrokken reed Hamilton aan de leiding, met achter zich polesitter Bottas en daar weer achter Verstappen.

De middag liep voor de Fin uiteindelijk uit op een drama. In de vijftiende ronde begaf zijn Mercedes-motor het. Het bleek hét sleutelmoment van de race. Red Bull anticipeerde namelijk fantastisch op de virtuele safety car-situatie die ontstond door het uitvallen van Bottas.

Het team haalde zowel Verstappen als Ricciardo binnen voor een dubbele stop. Hamilton bleef buiten, maar kon zijn voorsprong door de virtuele safety car amper uitbreiden. De WK-leider had al snel door dat hij en zijn team een blunder hadden gemaakt. Toen de WK-leider uiteindelijk een stop maakte, zakte hij ver terug.

Door de vroege stop kregen de Red Bull-coureurs wel te maken met extra bandenslijtage. Ricciardo moest halverwege de race zelfs naar binnen voor nieuw rubber. Verstappen kon niet continu voluit het gaspedaal intrappen, maar mede dankzij zijn geraffineerde rijstijl hoefde de Nederlander niet naar binnen.

De jarige Ricciardo eindigde ondanks zijn verse banden uiteindelijk wel naast de baan. De Australiër viel 16 ronden voor het einde uit met versnellingsbakproblemen. Hij parkeerde zijn auto op een veilige plek, zodat Verstappen geen last zou krijgen van een mogelijke safety car.

Tien ronden voor het einde viel ook Hamilton uit met een technisch mankement, waardoor hij zijn WK-leiding weer verloor aan Vettel.

Raikkonen zette in de slotfase nog even aan, maar de Fin slaagde er niet in om Verstappen onder vuur te nemen, waardoor de vierde zege van de Nederlander een feit werd.

Herbeleef hier de GP van Oostenrijk van minuut tot minuut.