Sport/Autosport
2243437
Autosport

Jos Vaessen neemt hobbels MotoGP-coureurs weg

’Assen geschikt voor Formule 1’

Valentino Rossi

Valentino Rossi

Aan de vooravond van de 88e TT maakten de MotoGP-coureurs Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso bezwaar tegen de eventuele komst van de Formule 1 naar het circuit van Assen. Zij vreesden dat het circuit hobbelig wordt en dat de wijzigingen aan de piste ten koste gaan van de Cathedral of Speed.

Valentino Rossi

Valentino Rossi

DesmoDovi meende bovendien dat de baan ook te smal is voor Formule 1-bolides. Jos Vaessen, president van de The Dutch Grand Prix Foundation, hoorde het gejammer meesmuilend aan. „Leuk dat zij zich zorgen maken, maar die zorgen hadden wij al lang. Dat zij meedenken is prima, maar ik denk dat zij moeten zorgen om de race te winnen. Lijkt me veel beter”, aldus Vaessen, die samen met Lee van Dam en Theo Verdegem pleitbezorger is voor de komst van het Formule 1-circus (lees: Max Verstappen) naar Drenthe.

Rossi en consorten kunnen volgens hem gerustgesteld zijn. „Er mag geen meter aan de lay-out van het motorcircuit worden veranderd. En dat gaat ook niet gebeuren”, benadrukte hij. „En dat het circuit te smal zou zijn voor de Formule 1 klopt niet, want de baan is net zo breed als de Hungaroring. De kritische kanttekening van Rossi begrijp ik van zijn kant. Ik zeg er tegelijkertijd bij dat toen we de Noordlus van het circuit verkleinden, Rossi ook vooraan stond om daar tegen te ageren. Maar nu hoor je daar niemand meer over. Over hobbeltjes heb ik ook nooit wat gehoord, terwijl we hier op Assen toch trucks en champcars hebben gehad. Het asfalt is hier perfect. Rossi spreekt uit zijn hart en zijn opmerking begrijp ik wel als je hier tien keer hebt gewonnen. Maar Rossi stopt over twee jaar en het circuit moet blijven voortbestaan.”

Dat is ook de insteek van zowel de Dutch Grand Prix Foundation als het bestuur van het TT-circuit, omdat het qua exploitatie beter zou uitkomen om twee topevenementen per jaar binnen de poorten te halen. Over drie weken zijn Vaessen & co bij de Formule 1 Grand Prix in Hockenheim aanwezig om de plannen en circuittekeningen nader toe te lichten bij F1-promotor Liberty Media en de FIA. Volgens circuitdesigner Hermann Tilke zijn een paar aanpassingen aan de piste (bochtje in de Ruskenhoek en verbreding De Strubben) voldoende om een waardig Formule 1-circuit op te leveren. Vaessen is ervan overtuigd dat het gaat lukken in de komende twee, drie jaar.