Sport/Wielrennen
2243981
Wielrennen

Breukink: 'Moedig dat Froome überhaupt nog wil starten’

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

Elfvoudig Tour-deelnemer en de nummer drie van 1990, Erik Breukink, kent als geen ander de grillen van ASO, de moederorganistaie van de Tour de France die Chris Froome wil weren. De viervoudig Tourwinnaar is niet welkom vanwege de dopingprocedure die tegen hem loopt na een positieve test op salbutamol in de Ronde van Spanje van vorig jaar.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome.

„Het is hun feestje, al denk ik niet dat zij het recht hebben om iemand zomaar uit de Tour te weren. Het is een heel juridisch spel natuurlijk met drie partijen. ASO dat bang is voor imagoschade, de UCI dat angst heeft om een beslissing te nemen omdat het bang is dat er claims komen en Team Sky probeert het uiterste eruit te halen. Over de gang van zaken bij Sky valt ook wel iets te zeggen, want toen Sergio Henao een afwijkend bloedpaspoort had, werd hij wel door Sky op non-actief gesteld. Dat doen ze dus wel met kleine renners, maar niet met Froome. Dat klopt natuurlijk niet.”

Breukink laakte ook de houding van vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault, die vorige week opriep aan renners om te staken. „Dat was ook niet handig. Hinault is een held in Frankrijk en die zorgt alleen maar dat het Franse publiek wordt opgeruid. Die kennen de zaak al helemaal niet en horen dat van hun held en denken alleen maar: Die Froome hoort hier niet! Of ik zou starten als ik in de schoenen van Froome zou staan? Ik vind het moedig dat hij dat überhaupt nog wil. Aan de andere kant kan hij ook niet terug, want dat zou een bekentenis zijn. En ik vind dat je je sowieso niet moet laten weren door angst.”

Klik op onderstaande link voor het artikel Puinhoop rond Froome