Nieuws/Sport
2244377
Sport

Messcherpe Kuipers op finalekoers - ’Webb-route’ lonkt

Björn Kuipers is niet onder de indruk van de protesten van Sergio Ramos.

Björn Kuipers is niet onder de indruk van de protesten van Sergio Ramos.

MOSKOU - Over Spanje en Rusland en de kwartfinaleplaats voor de Russen na 120 minuten wandelvoetbal (1-1) en strafschoppen viel beter even te zwijgen. Hoe ongelofelijk spectaculair en onverwacht de uitschakeling van de Spanjaarden of het overleven van het vooraf kansloos ingeschatte thuisland uiteindelijk ook was.

Björn Kuipers is niet onder de indruk van de protesten van Sergio Ramos.

Björn Kuipers is niet onder de indruk van de protesten van Sergio Ramos.

Meer indruk dan alle dertig internationals – beide landen hadden de primeur van de vierde wissel in de verlenging – bij elkaar maakte scheidsrechter Björn Kuipers. En zijn team vanzelfsprekend met Sander van Roekel, Erwin Zeinstra en video-arbiter Danny Makkelie.

Het Nederlandse kwartet viel in het Luzhniki Stadion op geen fout te betrappen. Misschien niet zo moeilijk, want er waren nauwelijks persoonlijke duels, het zielloze tiki-taka voetbal van de Spanjaarden resulteerde evenmin in al-of-niet buitenspelsituaties en de Russen hoefden nooit in te grijpen omdat de grote Spaanse rondo zich nimmer in hun strafschopgebied afspeelde.

Heikel moment

Toch is er iedere wedstrijd wel één heikel moment waarover de arbitrage kan struikelen. In zo’n geval moet het vijftal net zo scherp zijn als een keeper die één bal per wedstrijd krijgt te verwerken. In de 40e minuut deed het moment zich voor. Resoluut wees Kuipers naar de penaltystip. Hij had een handsbal van Gerard Piqué geconstateerd uit een Russische corner. Even ging de gedachte terug naar Brazilië-Costa Rica, na de schwalbe van Neymar, die door Kuipers verkeerd werd beoordeeld met het toekennen van een strafschop.

Ditmaal hoefde Makkelie in de controlekamer zijn landgenoot niet te ’redden’. Door het oortje klonk slechts de koele bevestiging van de video-arbiter uit Dordrecht: „Goede beslissing.”

Halve finale of finale, het kan allebei

De kwartfinales zitten er niet in, maar hij gaat zeker op voor een halve finale of finale. Spanje-Rusland was zijn derde afspraak op het WK. Vier wedstrijden is het maximum dat de FIFA de uitgenodigde arbiters meestal laat fluiten. Halve finale of finale, het kan allebei. Acht jaar geleden floot Howard Webb de finale Nederland-Spanje na twee groepsduels en een wedstrijd in de achtste finales. In Brazilië in 2014 had de Italiaan Nicola Rizzoli de leiding bij Duitsland-Argentinië na twee groepswedstrijden en een kwartfinale.

Gaat de wereldvoetbalbond met Kuipers voor de Webb-route, dan zal hij de eerste Nederlander ooit zijn die een WK-finale fluit.