Sport/Wielrennen
2245765
Wielrennen

Record Chavanel met achttiende deelname Tour

Sylvain Chavanel

Sylvain Chavanel

NOIRMOUTIER-EL-L'ÎLE - Wielrenner Sylvain Chavanel begint zaterdag in de Vendée aan zijn achttiende Tour de France.

Sylvain Chavanel

Sylvain Chavanel

De net 39-jarige Fransman wordt daarmee alleen recordhouder. Chavanel evenaarde vorig jaar de Duitser Jens Voigt en Stuart O'Grady uit Australië, die de Franse etappekoers beiden zeventien keer reden.

Sinds 2001 is hij altijd van de partij. Chavanel boekte drie ritzeges in de Tour en werd twee keer uitgeroepen tot meest strijdlustige renner, in 2008 en 2010. De Fransman droeg in 2010 ook enkele dagen de gele leiderstrui.

Chavanel maakt samen met zijn landgenoten Lilian Calmejane, Jérôme Cousin, Romain Sicard, Damien Gaudin, Fabien Grellier en Thomas Boudat deel uit van de ploeg van Direct Energie voor de komende Tour. De procontinentale equipe uit Frankrijk heeft opnieuw een wildcard gekregen. Vorig jaar boekte Direct Energie met Calmejane een ritzege in de Tour. De Fransman schreef de achtste etappe op zijn naam, door Robert Gesink voor te blijven in de rit door het Jura-gebergte.

Rein Taaramäe is de enige 'buitenlander' bij Direct Energie. De 31-jarige Est reed de Tour drie jaar geleden voor het laatst, toen in dienst van Astana. De afgelopen twee edities kreeg Taaramäe geen plek in de Tourselectie van Katoesja.