Sport/Wielrennen
2247673
Wielrennen

Ten Dam vervangt Kelderman bij Sunweb

Laurens Ten Dam

Laurens Ten Dam

DEVENTER - Laurens ten Dam vervangt Wilco Kelderman als meesterknecht van Tom Dumoulin in de Tour de France.

Laurens Ten Dam

Laurens Ten Dam

Sunweb maakte eerder op de dag bekend dat Kelderman door een val op zijn rechterschouder tijdens het NK van afgelopen zondag niet van start kan gaan. Ten Dam is naast Dumoulin de enige Nederlander in de ploeg.

Sunweb start verder met de Deen Søren Kragh Andersen, de Duitsers Nikias Arndt en Simon Geschke, de Belg Edward Theuns en de Amerikaan Chad Haga. De Australiër Michael Matthews completeert het achttal.

„We hebben het sterkst mogelijke team geselecteerd voor de ambities die we hebben. Dat we Wilco Kelderman kwijtraken is een groot verlies voor ons in de ploegentijdrit en in de bergetappes, maar we hebben Ten Dam om hem te vervangen”, zegt ploegleider Tom Veelers. „Zijn ervaring in grote ronden is heel uitgebreid en van grote waarde.”

„Ik voel heel erg mee met Wilco”, laat Ten Dam in een korte video weten. „We raken een heel sterke renner in de bergen kwijt. Ik ben op het laatste moment opgeroepen om hem te vervangen en ben blij dat ik mijn tiende Tour de France mag rijden.”

„We zijn nog niet eerder naar de Tour gegaan met de focus op het algemeen klassement”, zegt Veelers. „We willen dat proces met Tom dit jaar ingaan zonder enige druk, om zo de basis te leggen voor de volgende jaren.”

Naast Ten Dam zullen Haga, Kragh Andersen, Matthews en Geschke Dumoulin ondersteunen in de etappes in de bergen. Theuns en Arndt hebben die taak in de vlakke etappes. „Met onze voorzichtige doelstellingen voor het klassement, gaan we ook voor dagsucces in de sprints bergop”, zegt de ploegleider.