Sport/WK 2018
2247826
WK 2018

Brazilië knokt zich na rust langs team Lozano

’Aanstellerige’ Neymar houdt Mexicaanse vloek in stand

Neymar vliegt door de lucht.

Neymar vliegt door de lucht.

SAMARA - Brazilië heeft zich ten koste van Mexico geplaatst voor de kwartfinales van het WK. Neymar maakte in de tweede helft het verschil voor zijn land: 2-0.

Neymar vliegt door de lucht.

Neymar vliegt door de lucht.

De sterspeler zorgde aan het begin van de tweede helft voor de openingstreffer van de middag, waarna invaller Roberto Firmino in de slotfase de wedstrijd besliste.

De Brazilianen waren vooraf nog wel gewaarschuwd, want Mexico bewees eerder dit WK al dat het in staat is om een topland te verslaan. In de openingswedstrijd werd Duitsland verrast door een treffer van Hirving Lozano. Maar Mexico moest tegelijkertijd ook zien af te rekenen met een WK-vloek. Op de laatste zes wereldkampioenschappen was de achtste finale het eindstation.

Brazilië, dat zonder de geblesseerde Marcelo aantrad, had het in de beginfase lastig. Mexico had het initiatief en deelde speldenprikjes uit via Lozano en Carlos Vela. Pas halverwege de eerste helft meldde Brazilië zich voor het eerst voor het Mexicaanse doel. Doelman Guillermo Ochoa grabbelde, waarna de Mexicanen de bal ternauwernood uit de doelmond weg konden rammen.

Langzaam maar zeker kreeg Brazilië steeds meer grip over de wedstrijd. De kansen kwamen echter pas in de tweede helft. Ochoa moest al snel handelend optreden bij een schot van Philippe Coutinho, maar was na 51 minuten dan toch geklopt. Bij een harde, lage voorzet van Willian gleden Neymar en Gabriel Jesus gretig naar de bal. Het was eerstgenoemde PSG-vedette die de bal over de doellijn werkte: 1-0.

Na de openingstreffer roken de Brazilianen bloed en hield Ochoa Mexico in de wedstrijd door redding te brengen op schoten van Paulinho en Willian. Aan de andere kant vond Vela de vingertoppen van doelman Alisson.

Brazilië probeerde naarmate de slotfase aanbrak om te temporiseren en haalde daar allerlei trucjes voor uit de kast. Zoals wel vaker simuleerde Neymar een ernstige blessure, om vervolgens weer verder te spelen alsof er niets aan de hand was.

Neymar is verschrikkelijk geraakt.

Neymar is verschrikkelijk geraakt.

Die tactiek werkte, want Mexico was nauwelijks meer gevaarlijk. In de slotfase gooide invaller Firmino het duel in het slot voor Brazilië. De Liverpool-aanvaller kreeg de bal precies voor zijn voeten, nadat Neymar Ochoa nog op zijn weg had gevonden: 2-0. Daardoor is Brazilië zeker van een plaats bij de laatste acht en strandt Mexico opnieuw in de achtste finales.