Sport/WK 2018
2248638
WK 2018

België staat op uit de dood tegen Japan

Nacer Chadli heeft de winnende treffer gemaakt.

Nacer Chadli heeft de winnende treffer gemaakt.

ROSTOV AAN DE DON - België heeft met hangen en wurgen de kwartfinales van het WK bereikt. Vanuit een kansloos lijkende positie knokten De Rode Duivels zich in de laatste minuut langs Japan: 3-2.

Nacer Chadli heeft de winnende treffer gemaakt.

Nacer Chadli heeft de winnende treffer gemaakt.

België kwam na rust razendsnel met 0-2 achter door treffers van Genki Haraguchi en Takashi Inui, waardoor uitschakeling aanstaande leek. Jan Vertonghen en Marouane Fellaini brachten de stand echter weer op gelijke hoogte, waarna een verlenging aanstaande leek. In de laatste minuut sloeg Nacer Chadli echter toe, waardoor de Belgen in de kwartfinales nu tegen Brazilië mogen aantreden.

België kon tegen Japan eindelijk weer volledig een beroep doen op Vincent Kompany. De van een liesblessure herstelde routinier verving Dedryck Boyata in de defensie. De Rode Duivels konden verder over alle sterren beschikken en startte daardoor op oorlogssterkte tegen Japan, dat zich op basis van de Fair Play-regels een plek in de achtste finales had verschaft.

Kevin de Bruyne in duel.

Kevin de Bruyne in duel.

De Belgen plaatsten zich zonder enige moeite voor de laatste zestien, maar speelden desondanks een moeizame eerste helft. Al in de eerste minuut loste Shinji Kagawa een waarschuwingsschot af, dat niet eens zo ver naast het doel van Thibaut Courtois zeilde. De Japanners voetbalden prima mee en gaven geen echt grote kansen weg. Schoten van Romelu Lukaku en Eden Hazard werden onschadelijk gemaakt door de Japanse doelman Ejji Kawashima.

Kort voor rust liet Courtois België flink schrikken, toen hij de bal bijna door zijn benen liet glippen nadat Yuya Osako een voorzet licht toucheerde. Hoewel dat goed afliep voor de Belgen, ging het in de tweede helft helemaal mis. Na 48 minuten tastte Vertonghen mis bij een pass van Gaku Shibasaki, waardoor Haraguchi vrij door kon op Courtois. De middenvelder schoot droog raak: 0-1.

Die vroege domper was snel vergeten geweest als Eden Hazard een minuut later iets fortuinlijker was geweest. De Chelsea-vedette raakte de paal. Kort daarna was het aan de andere kant wel weer raak. Kompany kopte een voorzet recht in de voeten van Shinji Kagawa, die Inui aanspeelde. Inui draaide zich knap vrij en schoot van buiten de zestien prachtig raak: 0-2.

Na Duitsland, Argentinië, Portugal en Spanje dreigde plotseling een nieuwe aftocht voor een van de favorieten dit WK. Met de moed der wanhoop probeerde België de aansluitingstreffer te vinden. Romelu Lukaku faalde in eerste instantie nog met een kopbal net naast en een geblokt schot, maar twintig minuten voor tijd was het alsnog raak. Vertonghen maakte zijn fout goed door vanuit een moeilijke hoek knap raak te koppen: 1-2.

Jan Vertonghen brengt de hoop terug in de Belgische harten.

Jan Vertonghen brengt de hoop terug in de Belgische harten.

Daarmee had België het vertrouwen in een goede afloop helemaal terug. Drie minuten na de aansluitingstreffer trok Fellaini de stand gelijk. Uit een voorzet van Hazard kopte hij de 2-2 binnen. Beide ploegen gingen daarna op jacht naar de winst. Invaller Keisuke Honda schoot vrij voor Courtois net naast, terwijl Kawashima aan de andere kant knappe reddingen in huis had op kopballen van Nacer Chadli en Lukaku.

In de laatste minuut was het dan toch België dat toesloeg, nadat Courtois eerst nog een knappe vrije trap van Honda uit zijn doel ranselde. Bij een geweldige counter stapte Lukaku slim over de bal, waarna Chadli raak kon schieten: 3-2. De oud-speler van FC Twente en AGOVV Apeldoorn zorgde voor een Belgisch feest op de tribunes.