Sport/WK 2018
2248690
WK 2018

Oud-Ajacied schuldbewust na miraculeuze ontsnapping

Vertonghen zag vliegtuig al vertrekken

Jan Vertonghen aan de bal.

Jan Vertonghen aan de bal.

ROSTOV AAN DE DON - Jan Vertonghen zag zichzelf al in het vliegtuig terug naar België zitten. De oud-Ajacied ging tegen Japan flink de mist in bij de eerste tegentreffer, maar toonde met een prachtige kopbal ook zijn klasse. Dankzij een Houdini-act kwam het toch nog goed voor de Belgen: 3-2.

Jan Vertonghen aan de bal.

Jan Vertonghen aan de bal.

Vertonghen tastte bij de 0-1 van Japan mis bij een pass, waardoor zijn tegenstander Genki Haraguchi kon scoren. „Ik reken mezelf de eerste goal aan”, toonde Vertonghen zich schuldbewust voor de camera van de NOS.

Toen Japan daarna nogmaals scoorde, zag de verdediger het niet meer zitten. „Na de 0-2 zie je jezelf in op het vliegtuig terug naar huis zitten. Mijn ploeggenoten hebben me echter gered.” Daarmee deed Vertonghen zichzelf te kort, want hijzelf zorgde voor de aansluitingstreffer. „Er zat veel spin in die kopbal, daar had ik ook wel wat geluk bij.”

Een andere oud-speler uit de Eredivisie werd uiteindelijk de Belgische held. Nacer Chadli (voormalig AGOVV en FC Twente) schoot in blessuretijd raak voor zijn land, waardoor het toch nog goed kwam voor De Rode Duivels.

„Nacer viel ongelofelijk in”, aldus Vertonghen. „Samen met Marouane (Fellaini, red.) hebben zij het verschil gemaakt. Ik heb wel tien minuten met ze geknuffeld. Ik ben heel blij voor ons land en voor ons team. We moesten wel blijven geloven, maar bij 0-2 ging ik ook wel doemdenken. Ik weet eigenlijk nog niet wat me allemaal overkomen is. Dat we het nog konden beslissen in de reguliere speeltijd, dat slaat alles.”