Nieuws/Sport
2248857
Sport

Crowdfunden om op EK 2019 voor titel te gaan

De Ruiter zelfverzekerd dankzij karate

Wekelijks biedt TELESPORT een talent de kans om zichzelf te presenteren. Als extra steun voor de kampioenen van morgen die financiële hulp goed kunnen gebruiken. Deze week is dat karateka Enzeli de Ruiter (18) uit Nieuw-Vennep.

Als zevenjarige ging Enzeli de Ruiter op karate om beter voor zichzelf op te komen. „Nieuw-Vennep, mijn woonplaats, is een boerendorpje. Mijn moeder die afkomstig is van Curaçao, was er één van de weinigen met een donkere huidskleur. Ik werd erom gepest op school. Ik was boos. Om me weerbaarder en zelfverzekerder te maken ben ik op karate gegaan. Het heeft geholpen. Ik werd niet langer gepest. Met de jongens die dat toen deden, kan ik nu heel goed opschieten. Ik neem ze het niet kwalijk. Ze waren toen klein en voor hen was het speciaal dat er een donker iemand was. Ze kijken nu vanwege mijn prestaties zelfs tegen me op.”

Het jongetje dat destijds werd gepest, bijt nu van zich af in het karate. Hij heeft er talent voor. Enzeli is inmiddels al drie keer Nederlands kampioen geweest in diverse jeugdklassen, heeft prijzen behaald op internationale toernooien, was vorig jaar zevende op het WK onder 21 jaar in de klasse tot 67 kilogram en werd enige maanden terug derde op het EK. Hij is lid van Kenamju in Haarlem en traint zeven dagen per week.

Zijn grote doel is deelname aan de Olympische Spelen. „Maar die van 2020 komen zeer waarschijnlijk nog iets te vroeg”, aldus de vwo-scholier, die hoopt op termijn op de WK-ranking de top 100 te bereiken. „Het volgende grote toernooi is het EK van 2019 in Denemarken.”

De kosten voor de buitenlandse kwalificatietoernooien en het EK zelf – reis- en verblijf – moet hij zelf voor zijn rekening nemen. „Ik heb 2500 euro nodig om uit de kosten te komen. Ik hoop dat mensen me daarbij willen steunen.”

Ga om Enzeli de Ruiter te ondersteunen naar talentboek.nl, klik op Talenten en vul dan zijn naam in het zoekveld in.

Doneer en win

Met uw donatie aan Enzeli de Ruiter maakt u kans op één van de vele prijzen uit het prijzenpakket. Zoals een exclusieve rondleiding voor maximaal 8 personen bij KNGF Geleidehonden. Kijk voor het Telesport prijzenoverzicht ook op talentboek.nl.