2248869
Voetbal

Van der Vaart: ’Toen ik er twintig inschopte had ik ook een paar procentjes vet teveel’

’PEC-spelers vonden het leuk, of ze deden alsof’

Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart

Een 109-voudig Oranje-international in een PEC Zwolle-shirt. Het zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren. Met de twee weken durende trainingsstage van Rafael van der Vaart (35) kunnen de supporters van PEC hun hart ophalen.

Rafael van der Vaart

Rafael van der Vaart

„Daarna keer ik terug naar Denemarken”, wil de middenvelder buiten de lijnen niemand op het verkeerde been zetten.

Toegestroomde fans smullen van de entree van Van der Vaart op de velden van VV Wijthmen, waar de mestlucht van naastgelegen akkers in vleugen voorbijkomt. Daar loopt een man die toverde op White Hart Lane en in Santiago Bernabeu, als enige met witte kousen tot op de knie. En wat kilootjes teveel zien de aanwezigen, na twee maanden vakantie. „Toen ik er twintig inschopte had ik ook een paar procentjes teveel vet”, grijnst Van der Vaart, liefhebber die het profvoetbal niet achter zich wil laten. „Ik vind voetballen gewoon veel te leuk, anders was ik wel gestopt. Ik moet die spritzigheid een beetje terugkrijgen, voetballen verleer je niet.”

Aan de bal blijkt Van der Vaart, die licht aangepast trainde ten opzichte van de rest van de groep, nog steeds een meester. De nieuwsgierigheid bij de spelers van PEC druipt ervan af. „Je merkt wel respect en ze vonden het leuk, denk ik. Of ze deden alsof”, zegt Van der Vaart, net nadat hij vader en toeschouwer Ramon een kus op de wang heeft gegeven, over zijn tijdelijke ploeggenoten.

Want niet de carrière van Van der Vaart, maar die van vriendin en handbal-international Estavana Polman staat op nummer één. Zij handbalt in Denemarken, waar beiden met dochtertje Jesslynn wonen. Als het aan Van der Vaart ligt, gaat hij in dat land nog een jaar door. Zijn contract bij FC Midtjylland is er ten einde. Hij kwam er nauwelijks in actie. Van John van ’t Schip, die Van der Vaart sinds zijn eerste trainersklus in de Ajax-jeugd kent, krijgt hij twee weken de tijd om fit te raken. Een gezamenlijke WK-analyse in de studio van de NOS zette de hele trainingsstage in gang.

Als één van zijn andere spelers zo was teruggekomen van vakantie, had Van ’t Schip er zijn vraagtekens bij gezet. „Ik ken zijn vetmetingen van voor zijn vakantie niet, maar anders had ik gevraagd wat hij in zijn vakantie had gedaan”, lacht de coach, die niets dan lof heeft. „Maar dit is een ander geval. Hij is niet mijn speler, staat hier niet onder contract. En hij is een speciaal geval, waarbij we iemand die veel heeft betekend voor het Nederlands voetbal helpen om fit te worden. Het is een mooi gebaar van beide kanten. We zien allemaal dat hij niet in de shape is waarin hij moet zijn, maar daarom traint hij ook mee. Wel zie je dat hij een liefhebber pur sang is, met aannames, passing en balvastheid die nog steeds van heel hoog niveau zijn. Kun je nagaan als hij zijn fitheid er weer bovenop weet te krijgen.”

De coach merkt de opwinding onder zijn spelers. „Hoe gaat hij het doen? Nou je ziet, hij kan het nog”, zegt Van ’t Schip, die vanaf de eerste rang meemaakte hoe het voormalig toptalent zijn carrière lanceerde. „Toen ik begon als trainer in de jeugd van Ajax, kreeg ik direct Rafael als 14-jarige in mijn groep. Daarna heb ik vier jaar achter elkaar met hem gewerkt, ook toen ik assistent werd onder Co Adriaanse bij het eerste elftal. Co wilde het eerst niet, maar ik zei neem hem nou mee, laat hem meetrainen. Na één training was hij verkocht. Ik heb hem altijd gezien als iemand die iets speciaals had, met dat linkerbeen. Later kwamen we elkaar weer tegen bij het Nederlands elftal.”

En nu in Wijthmen. „Of ik het kon vinden? Ik kon Zwolle niet eens vinden”, dolt Van der Vaart, waarvan wordt bekeken of hij in een oefenduel kan uitkomen. „Maar ik moet zeggen: fantastisch veld hier. Een groot compliment voor de greenkeeper.”

Greenkeepers. Die liepen er middenin de grandeur van topclubs als Real Madrid en Tottenham Hotspur. Daar is hij nu ver weg van. Maar waar ook ter wereld: geef Van der Vaart een bal en hij kan genieten. En laten genieten.