Sport/Wielrennen
2248918
Wielrennen

Poels: ’Froome een stukje lichter’

Wout Poels en Chris Froome

Wout Poels en Chris Froome

MONACO - Opluchting was er ook bij meesterknecht Wout Poels na de vrijspraak van Chris Froome in de Salbutamol-zaak.

Wout Poels en Chris Froome

Wout Poels en Chris Froome

In de ochtend trainde hij nog met de Britse Tour-favoriet. „Chris zat tijdens de training veel op zijn telefoon te gluren. Hij zag er na de uitspraak een stukje lichter uit en klom direct een stuk gemakkelijker. Er viel toch een last van zijn schouders”, aldus de 30-jarige Poels.

De Nederlander van Team Sky merkte zelf ook dat hij met een veel prettiger gevoel afreist naar de Vendée, waar zaterdag Le Grand Départ is. „Het is mooi dat Chris en de ploeg het nu hebben kunnen afsluiten en dat we ons volledig kunnen focussen op de Tour. Het heeft natuurlijk totaal negen maanden geduurd en je wordt er constant mee geconfronteerd, al had ik er persoonlijk iets minder last van.”

Poels hoopt vooral ook dat de mensen in Frankrijk de uitspraak respecteren. „Je weet niet hoe toeschouwers gaan reageren in de Tour. Chris heeft daar wel wat meegemaakt al. Mensen reageren soms emotioneel. De ene zal het er mee eens zijn, de andere niet. Maar het is een eerlijk proces geweest, waar ook het WADA (wereldantidopingagentschap, red.) bij betrokken is geweest. Hopelijk legt iedereen zich daar bij neer.”

De Limburger heeft er in ieder geval zin in. „Dit is de vierde grote ronde die Chris op rij kan winnen en dat is heel bijzonder, eveneens omdat hij het record van vijf Tour-zeges kan evenaren. Ook voor mij is het speciaal, want ik kan na de Vuelta en de Giro aan zijn zijde de derde grote ronde-zege meemaken. Ikzelf denk niet aan een klassement, want Geraint Thomas is de back-up. Deze Tour is voor mij puur in een dienende rol voor Chris.”