Sport/Schaatsen
225064948
Schaatsen

Koelizjnikov deelt tik uit aan Krol en Nuis

Kjeld Nuis tegen Thomas Krol.

Kjeld Nuis tegen Thomas Krol.

CALGARY - Pavel Koelizjnikov heeft minder dan een week voor het begin van de WK afstanden in Salt Lake City op de 1000 meter een flinke tik uitgedeeld aan zijn Nederlandse schaatsconcurrenten.

Kjeld Nuis tegen Thomas Krol.

Kjeld Nuis tegen Thomas Krol.

De Russische sprinter pakte bij de vijfde wereldbeker in Calgary goud met een baanrecord van 1.06,49. Op ruim een halve seconde eindigde Thomas Krol als tweede in 1.07,017. Hij was daarmee 0,002 seconde sneller dan zijn land- en ploeggenoot Kjeld Nuis, die als derde finishte (1.07,019).

Regerend wereldkampioen Kai Verbij kwam niet verder dan de achtste tijd: 1.07,48. Lennart Velema belandde met een persoonlijk record van 1.07,75 op de dertiende plek.

Geen slechte rit

Koelizjnikov verbleef door het nodige blessureleed in de eerste helft van het seizoen voornamelijk op de achtergrond. Bij de EK afstanden vorige maand in Heerenveen reed de drievoudige sprintwereldkampioen weer ouderwets hard. Zowel op de 500 als op de 1000 meter (baanrecord van 1.07,09) pakte hij EK-goud. Op de kilometer was de marge met nummer 2 Krol toen 0,73 en met nummer 3 Verbij zelfs 1,29. Nuis ontbrak bij de EK afstanden en reed twee weken geleden bij de NK sprint in Thialf winnende tijden van 1.08,88 en 1.08,63.

„Het was geen slecht ritje. Het ging al veel beter dan op de NK”, blikte Nuis, olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter, terug bij de NOS. „Met de snelheid zit het wel goed. Ik moet alleen nog scherper openen. Misschien train ik daar te weinig op.”

Druk voelen

Nuis en Krol sloegen op vrijdag de 1500 meter over. Beiden vonden die race een te zware belasting in de aanloop naar de WK afstanden. „Het gat met Koelizjnikov is zeker nog te dichten”, sprak Nuis optimistisch. „Hij zal bij de WK ook de druk voelen. Ik ga er daarom niet van uit dat hij makkelijk goud gaat winnen op de 1000 meter. Als ik zo zou denken, hoef ik niet meer van start te gaan.”

Ook Krol wil zich niet bij voorbaat neerleggen bij WK-goud voor Koelizjnikov. „Het moet beter en het kan beter”, oordeelde hij. „Ik reed slordig, vooral in de bochten. Daardoor was ik soms wat uit balans en kon ik geen 100 procent druk uitoefenen op het ijs. Dat komt mede door de hoge snelheden die hier mogelijk zijn. Daar hoop ik volgende week aan gewend te zijn.”

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd