Sport/WK 2018
2252164
WK 2018

Honda neemt gas terug

KAZAN - Keisuke Honda heeft zijn laatste wedstrijd op een WK gespeeld.

De Japanse spelmaker ziet zichzelf niet nog vier jaar doorgaan tot de volgende mondiale eindronde in Qatar. „Dit was mijn laatste WK”, zei de 32-jarige Honda, die in de Mexicaanse competitie speelt voor Pachuca.

Honda scoorde in de groepswedstrijd tegen Senegal. Hij was ook trefzeker op het WK 2010 (twee keer) en het WK 2014. Met vier doelpunten op de mondiale eindrondes is de oud-speler van VVV-Venlo de topschutter van Azië. In 98 interlands maakte Honda 37 doelpunten voor zijn land.

De Japanner was als invaller in de achtste finale tegen België heel dichtbij de winnende treffer. De Belgische doelman Thibaut Courtois wist een vrije trap van Honda met moeite tot hoekschop te tikken. Courtois plukte vervolgens de hoekschop uit de lucht en leidde zo de 3-2 in de slotseconden van Nacer Chadli in.

„We hadden de winst in onze handen, maar we lieten het door onze vingers glippen”, mopperde verdediger Maya Yoshida, die net als Honda doorbrak bij VVV. „Misschien zijn we mentaal niet sterk genoeg, missen we wat ervaring op dit niveau of hadden we juist te veel zelfvertrouwen. We waren in ieder geval naïef en kwetsbaar. In fysiek opzicht liggen we achter op de topteams, dat is een groot probleem. Maar we hebben ook laten zien dat we op dit niveau attractief voetbal kunnen spelen. Ik denk dat we niet alleen op onze fans indruk hebben gemaakt, maar op de hele wereld.”

Aanvoerder Makoto Hasebe zette eveneens een punt achter zijn interlandcarrière. De middenvelder, die bij Eintracht Frankfurt speelt, kwam 114 keer uit voor de Japanse nationale ploeg. „Ik wil al mijn collega’s bedanken met wie ik de afgelopen twaalf en een half jaar sinds 2006 heb samengespeeld en alle fans die me hebben gesteund. De keren dat ik met jullie het veld ben opgelopen zijn belangrijke hoogtepunten voor mij”, zei de 34-jarige Japanner.