Sport/WK 2018
2252610
WK 2018

Miljoenen Engelse fans vrezen uitschakeling

Rekent Engeland af met vloek van ITV?

MOSKOU - Miljoenen Engelsen vrezen een uitschakeling van hun nationale ploeg bij het WK vanavond in Moskou. Niet omdat ze te weinig vertrouwen hebben in de voetballers, maar omdat de wedstrijd wordt uitgezonden op het commerciële station ITV.

Al jarenlang worden de live-wedstrijden in Engeland netjes verdeeld tussen de staatsomroep BBC en ITV, die allebei een kundig presentatieteam hebben en een studio met voetbalanalisten. Aan de professionaliteit ligt het niet.

Het probleem is dat bijna alle wedstrijden die ITV uitzendt dramatische resultaten opleveren. Slechts negen procent van de duels bij ITV zijn in de afgelopen 20 jaar (!) gewonnen door Engeland.

Ter vergelijking: Engeland heeft driekwart van alle wedstrijden gewonnen die op de BBC te zien waren. De eerste twee wedstrijden op dit WK, tegen Tunesië en Panama, waren live op de BBC. De 1-0 nederlaag tegen België in de derde wedstrijd, je raadt het al, werd uitgezonden door ITV.

Ook in Londen hopen ze dat het niet misgaat.

Ook in Londen hopen ze dat het niet misgaat.

Fans hebben zelfs een petitie gedaan om de wedstrijd van vanavond te verplaatsen naar de BBC. Daar waren de tv-bazen uiteraard niet gevoelig voor.

De prestaties van het Engelse elftal op het WK in Rusland zijn goed voor allerlei records. Een woordvoerder van de BBC zegt: ,,In de afgelopen twee weken hebben we de hoogste kijkcijfers gehaald met voetbal over een periode van meer dan tien jaar. De winnende goal in de laatste minuut tegen Tunesië is bijna door het hele land bekeken. Maar ook de afgang van Duitsland was goed voor een record.’’

De verwachting is dat in Groot-Brittannië 20 miljoen mensen vanavond Engeland – Colombia op tv zullen zien en dat er 36 miljoen halve liters bier worden geschonken, 17 miljoen daarvan in pubs en 19 miljoen thuis voor de buis.