Sport/WK 2018
2254031
WK 2018

Scandinaviërs naar de laatste acht van het WK

Gelukstreffer helpt Zweden langs Zwitserland

Zweden viert het doelpunt van Emil Forsberg.

Zweden viert het doelpunt van Emil Forsberg.

SINT-PETERSBURG - Zweden is doorgedrongen tot de laatste acht van het WK in Rusland. In een foutenfestival was een fortuinlijke treffer afdoende tegen Zwitserland: 1-0.

Zweden viert het doelpunt van Emil Forsberg.

Zweden viert het doelpunt van Emil Forsberg.

Emil Forsberg werd twintig minuten voor tijd de matchwinner. De aanvaller van RB Leipzig trof doel met een van richting veranderd schot.

Zweden-Zwitserland was vooraf geen affiche waar men veel spektakel verwachtte. Beide teams staan niet bekend om hun attractieve manier van spelen, maar vooral om hun degelijkheid en verdedigende stabiliteit. Hoewel het voetbal inderdaad niet goed was, waren er in de eerste helft veel kansen te noteren in Sint-Petersburg. De meeste waren voor de Scandinaviërs.

Marcus Berg kreeg twee grote mogelijkheden, maar schoot vrij voor de Zwitserse doelman Yann Sommer wild over en vond diezelfde sluitpost later op zijn weg toen hij het doel onder vuur nam met een halve volley. De grootste kans was op slag van rust voor Albin Ekdal, maar de middenvelder koos voor een schot terwijl een kopbal mogelijk een betere oplossing was geweest.

De Zwitsers waren vooral van afstand gevaarlijk. Een schot van Granit Xhaka en een kopbal van Steven Zuber gingen echter net over. Voetballend was het pover wat beide ploegen op de mat legden. Beide teams kozen vooral voor de lange bal, waardoor er veel duels plaatsvonden.

De tweede helft was zo mogelijk nog slechter. De ploegen leverden veel strijd, maar kansen waren er lange tijd nauwelijks meer. Een van richting veranderd schot zou twintig minuten voor tijd dan toch de ban breken. Forsberg haalde vanaf de rand van het zestienmetergebied uit en zag hoe de Zwitser Maniel Akanji instinctief zijn been uitstak. Daardoor ging de bal de andere hoek in en was Sommer kansloos: 1-0.

Diezelfde Forsberg was even later belangrijk aan de andere kant, toen hij een kopbal van Breel Embolo van de doellijn haalde. Zwitserland drong naarmate de slotfase aanbrak steeds meer aan en kreeg Zweden meerdere malen aan het wankelen. In de laatste minuut moest de Zweedse doelman Robin Olsen nog adequaat reageren op een kopbal van Haris Seferovic, maar hij hield zijn doel schoon.

In blessuretijd leek Zweden bij een counter een strafschop te verdienen, toen Isaac Thelin in zijn rug werd geduwd door Michael Lang, die rood kreeg van arbiter Damir Skomina. Nadat de VAR ingreep, besloot Skomina echter dat de overtreding van Lang buiten de zestien was gemaakt en er dus een vrije trap moest komen. De Zweden zijn desondanks zeker van een plaats in de kwartfinales, waarin ze zullen aantreden tegen de winnaar van Colombia-Engeland (vanavond 20.00 uur).