Nieuws/Sport
2255152
Sport

Turncoach Boris Orlov plotseling overleden

Boris Orlov in 2010 in gesprek met Suzanna Harmes.

Boris Orlov in 2010 in gesprek met Suzanna Harmes.

In zijn woonplaats Nijmegen is de Rus Boris Orlov, de vroegere trainer van Nederlandse topturnsters als Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Renske Endel, overleden. De in Moskou geboren oefenmeester werd 73 jaar.

Boris Orlov in 2010 in gesprek met Suzanna Harmes.

Boris Orlov in 2010 in gesprek met Suzanna Harmes.

Boris Georgievitsj Orlov, product van de vermaarde Russische turnschool, werkte sinds 1986 in Nederland. Tot 1990 was hij verbonden het turninternaat op Papendal. Na een uitstapje naar Duitsland, waar hij in 1993 in Stuttgart emplooi vond, keerde hij terug naar de turnbond KNGU. Tussen 1996 en 2008 was hij werkzaam als hoofdtrainer van het Nijmeegse De Hazenkamp. Daarna stond hij, tot 2010, in de zaal van Turncentrum Sportstad Heerenveen.

In de jaren 80 van de vorige eeuw vierde de gewezen circuartiest Orlov zijn grootste triomfen in de toenmalige Sovjet-Unie. Hij leidde Olga Bitsjerova voor eigen publiek tijdens de mondiale titelstrijd van 1981 in Moskou naar de wereldtitel.

Zijn laatste klus in Nederland was het begeleiden van ringenspecialist Yuri van Gelder, nadat deze in 2010 werd geschorst voor het gebruik van cocaïne. Dat hij zich ontfermde over de indertijd vervloekte Brabantse krachtpatser, was illustratief voor de manier waarop hij in het leven stond.

In Nederland voelde Orlov zich veelal onbegrepen. Meer dan eens vormde hij het middelpunt van een conflict. Waar hij werkte, was het doorgaans onrustig. Zelf had hij een plausibele verklaring voor die botsingen.

,,Ik ben Rus en ik blijf Rus’’, zei hij daar ooit over. ,,Ik zeg wat ik denk en ben nooit voorzichtig. Iemand is voor mij een vriend of hij is voor mij niemand.’’