Sport/WK 2018
2256512
WK 2018

’Het halve elftal hing aan de arm van Seedorf’

Van der Vaart haalt hilarische anekdote op

Rafael van der Vaart is dit WK analist bij de NOS.

Rafael van der Vaart is dit WK analist bij de NOS.

Engeland werd dinsdag in de achtste finale van het WK verlost van een penaltytrauma. Nederland rekende in 2004 al af met een vergelijkbaar strafschoppensyndroom. Rafael van der Vaart was erbij en kan het zich nog goed heugen.

Rafael van der Vaart is dit WK analist bij de NOS.

Rafael van der Vaart is dit WK analist bij de NOS.

Na meerdere pijnlijke uitschakelingen vanaf de stip, werd tijdens het EK in Portugal eindelijk een keer een penaltyserie gewonnen. Oranje versloeg Zweden.

Van der Vaart zat de gehele wedstrijd op de bank. Hij zag Arjen Robben uiteindelijk de winnende pingel raak schieten. „Het trauma leefde bij mij niet zo, want ik had zo’n uitschakeling nog nooit meegemaakt, maar in de groep leefde het wel degelijk”, herinnerde de analist van de NOS zich.

„Ik weet nog dat Clarence Seedorf zijn arm opstak en zei dat hij een strafschop wilde nemen. Nou, het halve elftal hing toen aan zijn arm”, stelde Van der Vaart met een lach, doelend op de eerdere missers van de middenvelder.

Seedorf ging in 1996 op het EK in Engeland de mist in en deed dat aan jaar later tijdens de kwalificatiereeks voor het WK in Frankrijk weer.

Sinds 2004 kwam het voor Oranje nog twee keer tot een penaltyreeks: in 2014 tijdens het WK in Brazilië werd gewonnen van Costa Rica, maar verloren van Argentinië.