Sport/WK 2018
2258694
WK 2018

Kompany: ’Brazilië belangrijkste afspraak in loopbaan’

KAZAN - De wedstrijd tegen Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal gaat voor België in elk geval de geschiedenisboeken in. Dat zegt Vincent Kompany, de centrale verdediger van de Rode Duivels.

„Voor onze generatie is dit de belangrijkste afspraak in onze loopbaan. Wij willen ons meten met de top van de wereld. Nu komt het moment van de waarheid. Iedereen mag ons straks ook afrekenen op het resultaat.”

Angst is er in het geheel niet, zegt de verdediger van de Engelse kampioen Manchester City. „Onze spelers hebben bij hun club al zo veel prijzen gewonnen en daarmee het Belgisch voetbal meer aanzien gegeven. We weten dat Brazilië individueel sterker is en als collectief ook nog eens heel goed staat. Maar is het verschil nu zo groot? Ik weet zeker van niet. Dat willen we vrijdag heel graag laten zien.”

België is gewend zeer offensief te spelen. „Onze filosofie blijft overeind staan”, zegt Kompany. „Dat is onze kracht. Of je nu in een systeem met drie of met vier verdedigers speelt zegt niet zo veel. Ik weet dat Brazilië voor een offensief elftal zeer solide is. Ze houden ervan de bal te hebben en verdedigen in een blok. Maar ook zij geven ruimte weg. Daar moeten wij van zien te profiteren.”

Of Kompany, de laatste jaren veel geplaagd door blessures, na het WK doorgaat als international liet hij in het midden. „Ik heb daar nog geen seconde bij stilgestaan. Ik bereid me voor op de kwartfinale. Wat er daarna komt zie ik wel.”