Sport/WK 2018
2261968
WK 2018

‘Rijkste scheidsrechter ter wereld kijkt niet op tegen sterspelers’

Britten: ‘Kuipers is een baas’

De Britten zijn in hun sas met Björn Kuipers.

De Britten zijn in hun sas met Björn Kuipers.

Engeland vindt het geweldig dat Björn Kuipers zaterdagmiddag in Samara de kwartfinale tussen Engeland en Zweden leidt. Britse media zijn diep onder de indruk van zijn prestaties, maar ze weten ook waarom de Nederlander zo makkelijk optreedt tegen lastige voetbalsterren.

De Britten zijn in hun sas met Björn Kuipers.

De Britten zijn in hun sas met Björn Kuipers.

,,Kuipers is de rijkste voetbalscheidsrechter ter wereld. Hij is niet onder de indruk van de mega-rich superstars’’, schrijft de Daily Mirror. ,,Hij heeft zelf miljoenen verdiend met zijn Jumbo supermarkten.’’

Dikke winst

De Engelse media vinden het schitterend dat Kuipers helemaal niet afhankelijk is van zijn baan als profscheidsrechter. Ze hebben even onderzocht hoe hij de afgelopen jaren heeft geboerd met zijn bedrijven. Kuipers had meerdere supermarkten, verkocht er enkele, heeft zelf nog een grote zaak over en zijn bedrijf was in 2016 al zo’n 11,5 miljoen euro waard. Hij draait elk jaar dikke winsten, is zelf de enige aandeelhouder en keert nauwelijks dividend uit omdat hij kennelijk genoeg geld heeft om van te leven. Kuipers heeft ook voor miljoenen in vastgoed geïnvesteerd.

De Engelse pers is ervan overtuigd dat hij de aangewezen man is om Engeland-Zweden te leiden na het dramatische optreden van de Amerikaan Mark Geiger, die Colombia-Engeland (1-1) volledig uit de hand liet lopen.

Dat Engeland onder leiding van Kuipers tijdens het vorige WK in Brazilië van Italië verloor deert de spelers en bondscoach Gareth Southgate niet. Het is veel belangrijker om een topscheidsrechter te hebben die de trucs van spelers door heeft en een goede VAR achter zich heeft staan. Met Danny Makkelie heeft de inwoner van Oldenzaal een voortreffelijke samenwerking tot op heden.

Neymar

,,Kuipers durfde tegen een ster als Neymar te zeggen dat hij zijn kop moest houden’’, schrijft de Engelse journalist Simon Mullock. ,,Deze man gaat er ook voor zorgen dat de normen en waarden van FIFA’s Fair Play beter worden bewaakt dan tegen Colombia.’’

De Engelsen vinden het ook prachtig dat Kuipers met Jumbo ook sponsor is van Max Verstappen in de Formule 1. Dat ligt iets genuanceerder, omdat het moederbedrijf Jumbo afgelopen zondag in Oostenrijk bij de Grand Prix de helm sierde van Max…

Een bijzonder voorteken vindt Engeland, dat hunkert naar een wereldtitel, dat Kuipers een jaar geleden ook de scheidsrechter was tijdens de finale van het WK onder 20. Gewonnen door Engeland en het begin van een nieuwe lichting en een nieuwe, succesvolle periode van het Engelse voetbal.

Lege flessen

Nog even terug naar de supermarkt van Kuipers. In Engeland bestaan geen emballagemachines voor lege flessen. In de supermarkt van Kuipers staat een hypermoderne, die razendsnel lege flessen verwerkt.

De Daily Mirror schrijft: ,,Kuipers kan er zeker van zijn dat, als Engeland wint zaterdag, er heel wat lege flessen zullen zijn…’’