Sport/Autosport
2264638
Autosport

Dutch Racing Academy wil jong racetalent gestructureerd gaan opleiden

Vanaf de wieg naar Grand Prix

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

ASSEN - De 88ste TT van Assen was voor Hans van den Oever niet voor niets de uitgelezen place to be om zijn toekomstplannen voor de Nederlandse wegracesport te ontvouwen.

Bo Bendsneyder

Bo Bendsneyder

De Brabantse ondernemer en drijvende kracht achter het Dutch Racing Team had met leedwezen toegezien hoe weinig Nederlandse coureurs momenteel in de grandprixwereld vertegenwoordigd zijn. "Dat doet iedereen pijn en daarom moet er iets gebeuren", zei de race-enthousiast en compagnon van Vos Truckparts uit Hedel.

Er breken zeker nog talenten door, zoals Moto2-coureur Bo Bendsneyder en superbikerijder Michael van der Mark die in 2007 bij het team van Van den Oever reed. Toch is duidelijk dat de nationale wegracesport het steeds moeilijker krijgt. Er rijden zelfs geen Nederlanders meer in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, de opstapklasse voor de Grand Prix. De tijd van Nederlandse grandprixzeges dateren uit ver vervlogen tijden en de laatste overwinning stamt uit 1990 toen Hans Spaans in Brno de 125-race won.

Van der Oever met zijn Dutch Racing Team en Henk Schotman van Race-Kids gaan daar iets aan doen en hebben met steun van de KNMV de handen ineengeslagen. "Niet met de ambitie om met rijders in de MotoGP uit te komen, maar wel door hen daar naartoe te brengen ", motiveerde Van den Oever de opzet van een gestructureerde jeugdopleiding onder de naam Dutch Racing Academy, die moet aansluiten bij al bestaande buitenlandse initiatieven.

Vanuit de hele wereld worden er, onder andere door MotoGP-organisator Dorna, projecten opgestart zoals de Asia Talent Cup, European Talent Cup en de VR46 Academy om talenten al van jongs af aan te begeleiden richting het wereldkampioenschap. De samenwerkingsverband tussen het Dutch Racing Team en Race-Kids van Schotman waar je al vanaf zes jaar kunt leren racen, beoogt hetzelfde. Het plan heeft al een redelijke financiële basis, maar geldschieters worden nog gezocht om bij te dragen aan de operationele kosten die jaarlijks op circa €250.000 worden geraamd.

Het doel is om Nederlandse wegracetalenten 'vanaf de wieg' op te leiden en te voorzien van een compleet begeleidingstraject dat naar het Dutch Racing Team dient te leiden. Dat team biedt al ruim tien jaar het podium om de laatste stap te maken naar het wereldkampioenschap. Michael van der Mark, Bryan Schouten en Bo Bendsneyder zijn daar voorbeelden van. Voor het seizoen 2019 zal hiervoor in de komende novembermaand een selectie-evenement plaatsvinden. Tevens is er het streven om in dat seizoen ook een eigen team in te zetten in het World Supersport 300 kampioenschap.