Sport/Tennis
2269660
Tennis

Nederlandse schakelt vijfvoudig winnares uit

Superstunt Bertens op Wimbledon

Kiki Bertens schreeuwt het uit na haar overwinning.

Kiki Bertens schreeuwt het uit na haar overwinning.

Londen - Kiki Bertens heeft op Wimbledon voor een sensatie gezorgd. De Nederlandse toptennisster schakelde in een prachtig en zenuwslopend gevecht de als negende geplaatste Venus Williams uit en bereikte zo op het heilige gras van Londen de laatste zestien.

Kiki Bertens schreeuwt het uit na haar overwinning.

Kiki Bertens schreeuwt het uit na haar overwinning.

Bertens, nummer 20 van de wereld, ging op baan 1 als een komeet van start. De 26-jarige Wateringse brak direct twee keer de service van Williams. Vervolgens was ze een punt verwijderd van een 4-0 voorsprong, maar dat liet haar Amerikaanse opponente niet gebeuren. Williams knokte zich terug en mede dankzij een dubbele fout van Bertens bleef de schade voor de vijfvoudig winnares van Wimbledon beperkt tot een 1-3 achterstand.

Het bleek voor Williams niet de ommekeer. Ook haar derde opslagbeurt werd ingeleverd. Dat leidde tot een comfortabele voorsprong van 4-1 voor Bertens. Koelbloedig serveerde de Nederlandse uiteindelijk met een ace de set uit; 6-2.

Venus Williams baalt.

Venus Williams baalt.

Harde klappen

Ook in het tweede bedrijf zette Bertens stug door. Ze domineerde het spel en dwong Williams met harde klappen terug in het achterveld. Bij een stand van 1-1 brak Bertens opnieuw de service van haar 38-jarige tegenstandster en liep uit naar 3-1.

Bertens bleef volledig gefocust, wisselde af met haar service en reageerde telkens alert op de ’tactiek’ van Williams. Toch kwam de Amerikaanse terug tot 4-4. Al kon ze daarna niet doordrukken. Bertens brak direct weer terug. Op haar eigen service was Bertens twee punten verwijderd van een stunt, maar Williams had slechts één breekpunt nodig om de stand gelijk (5-5) te trekken. De beslissing viel daarna in de tiebreak. Daarin werkte Bertens nog drie setpunten weg, maar kon niet voorkomen dat ze met 5-7 aan het kortste eind trok.

De backhand van Kiki Bertens bleek een flink wapenfeit.

De backhand van Kiki Bertens bleek een flink wapenfeit.

Beslissing

In de beslissende set was Bertens niet direct bij de les en leverde haar opslag in. Venus Williams is dan ook niet voor niets zevenvoudig grandslamwinnares. Toch lukte het de Amerikaanse hardhitster niet om Bertens, die een 0-2 achterstand omboog in een 3-2 voorsprong, van zich af te schudden. Mentaal toonde Bertens zich ijzersterk en plaatste bij een 7-6 stand de beslissende break, waarmee ze na het benutten van haar derde wedstrijdpunt de overwinning (8-6) over de streep trok.

Bertens kwam tot aan deze editie van Wimbledon nooit verder dan de derde ronde. Serena Williams, de zus van Venus, schakelde eerder in het toernooi wel Arantxa Rus uit.