Sport/WK 2018
2270374
WK 2018

Rode Duivels overleven sensationeel voetbalgevecht

België stuurt Brazilië naar huis

Kevin De Bruyne knalt Brazilië naar huis

Kevin De Bruyne knalt Brazilië naar huis

België heeft in een sensationeel voetbalgevecht Brazilië uitgeschakeld. De Rode Duivels wonnen met 1-2 en staan daardoor in de halve finale van het WK, waarin ze Frankrijk treffen.

Kevin De Bruyne knalt Brazilië naar huis

Kevin De Bruyne knalt Brazilië naar huis

De Belgen sloegen voor rust tweemaal toe via een eigen doelpunt van Fernandinho en een prachtige treffer van Kevin De Bruyne. Diep in de tweede helft deed Renato Augusto wat terug namens Brazilië.

De voetballiefhebber zat vanaf het eerste fluitsignaal op het puntje van zijn stoel. Brazilië ging furieus van start en had al na enkele minuten op voorsprong kunnen staan, maar Thiago Silva raakte uit een voorzet de paal. België stond met de rug tegen de muur en een Braziliaanse treffer leek in de lucht te hangen. Maar na twaalf minuten waren het De Rode Duivels die als eerste toesloegen. Uit een hoekschop werkte Fernandinho de bal ongelukkig in zijn eigen doel: 0-1.

Eden Hazard is de beste speler aan Belgische zijde.

Eden Hazard is de beste speler aan Belgische zijde.

Een minuut na de openingstreffer had het alweer gelijk kunnen staan, maar Gabriel Jesus kwam net tekort om de bal achter Thibaut Courtois te prikken. De Brazilianen gingen vol op jacht naar de gelijkmaker, maar speelde daarmee België in de kaart. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez profiteerde optimaal van de weggegeven ruimte en was levensgevaarlijk in de tegenaanval. Na een half uur was het bij zo’n counter weer raak.

Romelu Lukaku speelde op fantastische wijze drie Brazilianen uit en stuurde De Bruyne weg. De ster van Manchester City dacht niet na en verschalkte Alisson vanaf de rand van het zestienmetergebied met een streep in de verre hoek: 0-2. De gedachten bij de Brazilianen zullen op dat moment ongetwijfeld even terug zijn gegaan naar vier jaar geleden, toen in eigen land met liefst 7-1 werd verloren van Duitsland en het al voor rust was gedaan. Ook toen rekenden de fans op niets minder dan de wereldtitel, maar werd de Seleçao genadeloos vernederd door een Europese voetbalgrootmacht.

Kevin De Bruyne schreeuwt het uit: 0-2 voor De Rode Duivels!

Kevin De Bruyne schreeuwt het uit: 0-2 voor De Rode Duivels!

De Belgen zaten door de twee treffers op rozen, maar Brazilië probeerde nog voor rust iets terug te doen. Philippe Coutinho dwong Courtois tot een moeizame redding met een schot in de verre hoek en Neymar hoopte op een strafschop nadat hij licht werd geduwd door Jan Vertonghen. In de tweede helft bleef Brazilië op zoek gaan naar de aansluitingstreffer en daarmee een sprankje hoop. Neymar en Jesus dachten wederom aan een penalty, maar de Servische scheidsrechter Milorad Mazic wilde er in beide gevallen niet aan. In het geval van Jesus leek dat twijfelachtig, want Kompany raakte de spits wel degelijk.

België was ondertussen gevaarlijk in de tegenaanval en na een uur schoot de uitblinkende Eden Hazard net naast. Een kwartier voor tijd was daar toch de Braziliaanse aansluitingstreffer. Nadat Douglas Costa eerst nog vanuit een moeilijke hoek Courtois op zijn weg vond, legde Coutinho de bal met buitenkant voet fraai op het hoofd van Renato Augusto: 1-2.

Neymar kan het verschil niet maken voor de Brazilianen.

Neymar kan het verschil niet maken voor de Brazilianen.

Daardoor was de spanning helemaal terug. De Belgen wankelden en kregen in de minuten na de goal van Augusto bijna de gelijkmaker om de oren. Roberto Firmino schoot de bal van dichtbij rakelings langs de kruising en Augusto schoot bij een open kans ditmaal onbegrijpelijk naast. Datzelfde deed Coutinho. In extremis had Courtois nog een waanzinnige redding in huis op een fraai schot van Neymar.

België overleefde zodoende ternauwernood en dompelde de Brazilianen in diepe rouw. In de halve finale staat de ploeg van Martinez - nadat het is uitgefeest - tegenover Frankrijk. Ook dat belooft een heerlijk voetbalgevecht te worden.