Sport/WK 2018
2270619
WK 2018

Weer krijgt West-Europees land Brazilianen aan het huilen

Neymar treurt.

Neymar treurt.

Zoals altijd waren de verwachtingen torenhoog, maar opnieuw zal Brazilië zich niet kronen tot wereldkampioen. Voor de vierde keer op een rij versperde een West-Europees land de Seleçao de weg naar succes.

Neymar treurt.

Neymar treurt.

Brazilië werd voor het laatst wereldkampioen in 2002, toen Duitsland in de finale met 2-0 werd geklopt door twee doelpunten van Ronaldo. Sindsdien bleef succes uit. Vier jaar later, in 2006 in Duitsland, schakelde Frankrijk de Brazilianen in de kwartfinale uit. Thierry Henry werd matchwinner (0-1).

In 2010 in Zuid-Afrika was de kwartfinale opnieuw het eindstation. Ditmaal was Nederland de boosdoener. Brazilië was de eerste helft een stuk sterker dan de formatie van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk en kwam op voorsprong via Robinho. Maar iedereen weet hoe het daarna ging. Een eigen doelpunt van Felipe Melo en een kopgoal van Wesley Sneijder zorgden voor een zwaarbevochten Oranje-zege: 2-1.

Vier jaar later moest het dan eindelijk gebeuren voor Brazilië. Een WK in eigen land, een mooiere kans op succes bestond er niet. Onder aanvoering van Neymar kwam de Seleçao ook ver, maar in de halve finale kreeg het de grootste afstraffing in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis te verwerken. Duitsland vernederde de Brazilianen met 7-1. Bij rust stond het al 5-0.

En nu dus België, dat met vrijdagavond met 2-1 won. Opnieuw zal de uitschakeling keihard aankomen bij het Braziliaanse volk, dat na de eerdere uitschakeling van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo erop had gerekend dat Neymar hun ploeg naar de wereldtitel zou loodsen.