Sport/Tennis
2271049
Tennis

Bertens: ’Mentaal beste wedstrijd uit mijn loopbaan’

Sluiter: ’Kiki eist haar plek op’

LONDEN - Hoogste tijd om hardnekkige meningen over de mentale kracht van Kiki Bertens bij te stellen. Bertens won gisteren niet alleen van vijfvoudig Wimbledon-kampioene Venus Williams, maar ook van zichzelf: 6-2, 7-6 (5), 8-6.

Natuurlijk spookte de vorige wedstrijd tegen deze Amerikaanse beroemdheid door haar hoofd toen het echt spannend werd. Tijdens dat veelbesproken duel, vier maanden geleden in Miami, verspeelde ze drie matchpoints voordat ze ten onder ging.

„Ik kan wel net doen alsof ik daar vandaag niet aan dacht, maar dat deed ik wel”, gaf de stralende winnares gisteren toe. „Zeker toen ik de tweede set niet won nadat ik voor de wedstrijd serveerde. Ik ben gewoon voor mijn kansen blijven gaan en het bleef redelijk rustig in mijn hoofd. Inderdaad, misschien was dit in mentaal opzicht wel de beste wedstrijd uit mijn loopbaan.”

Niet dat deze gravelspecialiste zich inmiddels erg lekker voelt op gras. „Het is toch nog steeds niet helemaal mijn ding. Ik voel me niet comfortabel.” Coach Raemon Sluiter is het gezeur over die grasbanen eigenlijk zat. Toch snapt hij die opmerking ook wel. „Waar voelt Kiki zich eigenlijk wel comfortabel? Alleen op gravel. Zo zit ze in elkaar. Ik heb nieuws voor haar: het kan ook op andere ondergronden.”

Kiki Bertens schreeuwt het uit nadat ze de partij tegen Venus Williams naar zich toe heeft getrokken.

Kiki Bertens schreeuwt het uit nadat ze de partij tegen Venus Williams naar zich toe heeft getrokken.

Sluiter was erg te spreken over de zelfbewuste houding van Bertens in het volgepakte Court 1, het tweede stadion op Wimbledon Park. „Er stáát wel iemand die haar plek opeist. Ze straalde uit: ik speel tegen een legende. Misschien ben ik niet de favoriet, ik hoor hier wel. Dat hebben we natuurlijk wel eens anders gezien.”

Sluiter was een tikje verbrand in zijn gezicht, want hij had twee uur en veertig minuten in de brandende zon gezeten. Zijn humeur had er niet onder geleden. „Omdat Kiki er zo lang over deed, heb ik lekker aan m’n kleurtje kunnen werken. Echt teamwork, hè?”

Twee jaar geleden, tijdens de succesvolle tocht naar de halve finale in Parijs, bakte Sluiter steeds de eitjes ’s morgens. In Londen zijn de rollen omgedraaid, verklapte Bertens. „Dat ben ik nu steeds aan het doen. Het voelt goed om voor iedereen te zorgen.”