Sport/Tour de France
2271670
Tour de France

’Zaak-Froome kost UCI kwart miljoen euro’

Chris Froome

Chris Froome

De dopingzaak rond Chris Froome, waarin de Brit uiteindelijk vrijgesproken werd, heeft de internationale wielerunie (UCI) 255.800 euro gekost.

Chris Froome

Chris Froome

Dat heeft het persagentschap AFP vernomen van de UCI. Verschillende media berichten dat de rekening voor de entourage van Froome oploopt tot ongeveer 7 miljoen euro. De UCI zegt dat ze niet anders kon dan de conclusies van het Wereldantidopingagentschap WADA volgen.

De zaak die losbarstte na een dopingcontrole in de Vuelta in september 2017 werd maandag afgesloten door de UCI, die zich baseerde op de conclusies van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

UCI-voorzitter David Lappartient zei dat er een tijdperk „voor en na de zaak-Froome zal zijn” en dat „uit deze zaak lessen getrokken moeten worden.” „Deze test moet dringend herbekeken worden, denk ik”, zei hij vrijdag. Maar daarvoor is het WADA verantwoordelijk, stipte hij aan.

Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali

Volgens de Italiaanse renner Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) heeft Froome, nu hij aan de start van de Ronde van Frankrijk mocht staan, een voorkeursbehandeling gekregen. Dat verklaarde de voormalig Tour-winnaar vrijdag op vooravond van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk.

„De redenen achter de uitspraak over de onschuld van Froome zijn niet voor iedereen even duidelijk. We hebben geen toegang gekregen tot de informatie”, verklaarde de winnaar van de Tour van 2014. Volgens Nibali komt de uitspraak niet overeen met de straf die Diego Ulissi kreeg. Ulissi had in 2014 een te hoge salbutamol-waarde in zijn bloed en kreeg daarvoor een schorsing van negen maanden opgelegd.

Twee maten meten

„Er worden duidelijk twee maten en twee gewichten gehanteerd”, vindt Nibali. „De omstandigheden zijn dezelfde, namelijk een positieve analyse voor één enkele dag. De conclusies staan echter diametraal tegenover elkaar. Nochtans zijn de gemeten waardes bij de ene (Froome) duidelijk hoger dan bij de ander (Ulissi).”

„Toen ik het nieuws van mijn vrouw vernam, heb ik haar gezegd: „des te beter voor hem.” We wisten dat het zwart of wit zou zijn en zo geschiedde”, aldus de ’Haai van Messina’.