Sport/Tour de France
2271882
Tour de France

Ritzege Gaviria, Groenewegen grijpt naast gele trui

Fernando Gaviria wint de eerste rit.

Fernando Gaviria wint de eerste rit.

Het is Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) niet gelukt de eerste etappe van de 105e editie van de Tour de France te winnen. Fernando Gaviria (Quick Step-Floors) bleek de snelste in de sprint en pakt daardoor de eerste gele trui.

Fernando Gaviria wint de eerste rit.

Fernando Gaviria wint de eerste rit.

De Colombiaan bleef in de massaspurt in Fontenay-le-Comte Peter Sagan nipt voor. Het sprintkanon van Quick Step-Floors mag daarom zondag in de gele leiderstrui rondrijden. Groenewegen eindigde in de sprint als zesde.

Voor Groenewegen en Nederland extra balen, omdat dit bij voorbaat een kans leek voor een Nederlander om voor het eerst sinds 1989 de gele trui te pakken. Helaas bleek Gaviria net wat sterker.

Verliezers van de dag waren de Brit Chris Froome, die een kilometer of vijf voor de streep ten val kwam en 51 seconden verloor op de meeste andere klassementsrenners, de Australiër Richie Porte - met hetzelfde tijdverlies - en Nairo Quintana die lek reed en 1 minuut en 15 seconden moest prijsgeven.

Meteen na de officiële start gingen drie Franse renners op avontuur: Kevin Ledanois, Jérôme Cousin en Yoann Offredo. Het drietal begon aan een kansloze missie, maar reed toch een groot deel van de dag voorop. Groter dan een minuut of vier werd de marge op het peloton echter nooit. Bij de tussensprint in La-Tranche-sur-Mère, iets over de helft van de tot dan saaie rit, liet Gaviria ruim 2 minuten achter het leidende drietal zijn ambities voor de groene trui zien. Hij was de snelste van het peloton, goed voor dertien punten.

Bekijk hier het algemeen klassement in de Ronde van Frankrijk.

De voorsprong van de leiders liep langzaam terug. Ze mochten op de Côte de Vix nog even uitmaken voor wie de eerste bergtrui zou zijn (Ledanois) maar daarna was het snel gebeurd met de vlucht. Al probeerden Cousin en Offredo nog uit de greep van het peloton te blijven en trachtte de Belg Oliver Naesen 'over te steken'. Op zo'n 12 kilometer voor de streep was het peloton voor het eerst sinds de start weer compleet. In de slotkilometers gebeurde er nog van alles. Froome kwam ten val, Quintana reed lek. Het leverde beiden fors tijdverlies op.

Zondag volgt opnieuw een vlakke rit. In La-Roche-sur-Yon ligt na 182 kilometer een tweede kans voor de sprinters.