Sport/Tour de France
2272012
Tour de France

Dumoulin onbewust een van de winnaars

FONTENAY-LE-COMTE - Tom Dumoulin kon er zelf weinig aan doen, maar hij mag zich na de eerste dag van de Tour de France een van de winnaars noemen.

De Nederlander van Sunweb is naar Frankrijk gekomen om een hoofdrol te vervullen in het klassement en zag in de eerste etappe - gewonnen door de Colombiaan Fernando Gaviria - drie concurrenten op achterstand binnenkomen. De Brit Chris Froome en de Australiër Richie Porte verloren door een val 51 seconden. Nairo Quintana reed in volle finale lek: de schade voor de Colombiaan bedroeg zelfs 1 minuut en 15 seconden.

Over die laatste had Dumoulin zich nog het meest verbaasd. Quintana reed een kleine 4 kilometer voor de finish in Fontenay-Le-Comte lek. „Waarom probeert hij niet even door te rijden en steekt hij zijn hand niet op binnen de laastste 3 kilometer?”, vroeg de Limburger zich hardop af voor de camera van de NOS. Bij pech of een val in de laatste 3 kilometer wordt het tijdverlies niet doorberekend.

„Het is helemaal niet relaxed koersen. Eigenlijk rijden we niet hard, maar het is constant wringen”, vertelde Dumoulin. „Tot 50 kilometer voor de streep zijn we rustig gebleven en hebben we ons niet druk gemaakt. Daarna zijn we goed voorin gebleven met de ploeg. Het was echt een eerste dag in de Tour met al die valpartijtjes. Ik zag Froome vallen en hoorde ook van Quintana. Uiteindelijk ben ik heel over de finish en dat is prima. Het was een positieve dag voor ons. Morgen kijken of we iets voor de sprint van Michael (Matthews) kunnen doen. Daarna richten we ons op de ploegentijdrit.”

Steven Kruijswijk, de klassementsrenner van LottoNL-Jumbo, kwam ook heelhuids binnen. „Ik kwam een paar keer goed weg. Froome ging hard neer. Ja, het was gevaarlijk”, gaf hij naderhand wel toe. Wout Poels, de Nederlandse helper van Froome, had zijn kopman met bebloede elleboog in de bus zien zitten. „Valpartijen, stress, het hoort erbij. Je hebt het liever niet, maar het gebeurde vandaag toch. Ik zat al in de tweede groep, dus heb het niet meegemaakt. Chris zei dat het wel meeviel, maar het is natuurlijk niet geweldig om zo te beginnen.”