Sport/WK 2018
2272603
WK 2018

Modric en co staan tegenover Engeland in halve finale

Kroatië maakt einde aan Russisch WK-sprookje

Kroatië viert feest.

Kroatië viert feest.

Kroatië heeft na strafschoppen een einde gemaakt aan het WK-sprookje van gastland Rusland. De Oost-Europeanen staan daardoor in de halve finale tegenover Engeland.

Kroatië viert feest.

Kroatië viert feest.

Denis Tsjerysjev schoot Rusland na een half uur met een prachtig schot op voorsprong, maar nog voor rust deed Andrej Kramaric met een kopbal iets terug voor de Kroaten (1-1). Vervolgens scoorden beide landen via Domagoj Vida en Mario Fernandes in de verlenging (2-2) en moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Boeiend gevecht

Het was op papier mogelijk niet het meest aansprekende affiche in de kwartfinales, maar Rusland en Kroatië maakten er in de eerste helft een boeiend voetbalgevecht van in Sotsji.

De Russen voelden zich duidelijk gesteund door de duizenden landgenoten op de tribunes van het Olimpiyskiy Stadion en gingen fel van start. De Kroaten kregen geen tijd om rustig in de wedstrijd te komen en werden direct vol op de huid gezeten. Daardoor moesten ook zij mee met het hoge tempo dat Rusland hanteerde.

De ploeg van bondscoach Stanislav Tsjertsjesov kwam ondanks alle goede bedoelingen niet tot kansen, waardoor Kroatië langzaam maar zeker het initiatief overnam. Ante Rebic kopte uit een hoekschop net over het Russische doel en Mario Mandzukic raakte de bal helemaal verkeerd in kansrijke positie. Een Kroatische treffer leek in de lucht te hangen, maar na een half uur was het aan de andere kant raak.

Denis Tsjerysjev probeert Sime Vrsaljko van de bal te krijgen.

Denis Tsjerysjev probeert Sime Vrsaljko van de bal te krijgen.

Weer Tsjerysjev

Tsjerysjev was dit WK al goed voor drie treffers, waarvan zijn tweede in de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië tot dusver zijn mooiste was. Maar zijn hoogtepunt beleefde hij tegen Kroatië. De middenvelder van Villarreal krulde de bal van buiten de zestien prachtig in de kruising naast de kansloze Kroatische doelman Danijel Subasic: 1-0. Het Russische publiek in Sotsji werd helemaal gek, maar kon slechts acht minuten genieten van de voorsprong.

Kroatië deed nog voor rust iets terug en ook dat doelpunt was van grote klasse. Na een vloeiende aanval vond Mandzukic precies het hoofd van Kramaric, die koelbloedig raak kopte. De Russische defensie mocht zich die tegentreffer wel aanrekenen, want Kramaric stond onbegrijpelijk vrij.

Denis Tsjerysjev schiet prachtig raak.

Denis Tsjerysjev schiet prachtig raak.

Verlenging

In de tweede helft kreeg Rusland het moeilijk en werd het met de rug tegen de muur gedrukt door Kroatië. Perisic had de 1-2 op zijn schoen, maar zag zijn poging via de binnenkant van de paal uit het doel ketsen.

In het restant van de reguliere speeltijd werd niet meer gescoord, waardoor beide ploegen de verlenging in moesten. Daarin leek Vida beslissend te worden voor de Kroaten. De verdediger, die in Nederland bekend staat als de ’Knipoog-Kroaat’ na zijn hoofdrol in de voor Ajax dramatisch verlopen Champions League-wedstrijd tussen Dinamo Zagreb en Olympique Lyon (1-7) in 2011, kopte binnen uit een hoekschop.

Domagoj Vida trekt zijn shirt uit nadat hij Kroatië op 1-2 heeft gezet.

Domagoj Vida trekt zijn shirt uit nadat hij Kroatië op 1-2 heeft gezet.

Strafschoppen

Maar vijf minuten voor het einde van de verlenging sleepte Fernandes er eveneens met een kopbal toch nog een strafschoppenserie uit voor Rusland (2-2). Daarin misten voor Rusland Fedor Smolov (mislukte Panenka) en Fernandes (hopeloos naast) en voor Kroatië Mateo Kovacic (gekeerd door Igor Akinfejev). Ivan Rakitic maakte het karwei vervolgens af voor Kroatië.