Nieuws/Sport
2272996
Sport

Herlings deelt eerste dreun uit in MXGP van Azië

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

SEMARANG - Jeffrey Herlings heeft de eerste van de twee races van de MXGP van Azië gewonnen en bouwde daarmee op het tropische Semarang in Indonesië zijn leiding in het wereldkampioenschap motorcross uit. Zijn grote rivaal en KTM-merkgenoot Tony Cairoli eindigde als derde achter de Sloveense Honda-rijder Tim Gajser. De Italiaan liet daarmee vijf punten liggen op Herlings die nu 22 punten op hem voor staat.

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

Cairoli pakte de holeshot en nam de leiding voor Herlings die de kwalificatierace op zaterdag nog op zijn naam schreef maar waarmee geen punten viel te verdienen. De Brabantse crossmatador moest in de beginfase van de 30 minuten en twee ronden durende race op het harde circuit even passen en lag in vijfde positie. Maar zoals hij dit seizoen al vaker heeft aangetoond maakte hij nadien een inhaalslag waartegen geen van zijn rivalen bestand blee. Bij ingaan van de laatste vijf minuten verdrong hij oud-wereldkampioen Gajser van de koppositie door bij hem binnendoor te steken.

Intussen waren de gevallen Yamaha-rijders Jeremy Seewer (Zwi) en Romain Febvre (Fra) uit de toptien verdwenen. Daarin handhaafde zich knap de Brabander Glenn Coldenhoff (KTM).

"Ik had een goede start, maar door wielspin moest ik wat plaatsen inleveren. Daarna verliep mijn wedstrijd naar wens", vertelde Herlings die bekende dat de race best zwaar was vanwege de hitte.

In de MX2-wedstrijd pakte KTM de dubbel met winnaar Pauls Jonass (Let) en Jorge Prado (Spa). De oorspronkelijk uit Zuid-Afrika gekomen Calvin Vlaanderen die onder de KNMV uitkomt, werd met zijn Honda-machine vijfde.

MXGP van Azië. Semarang (Indo). Race 1: 1. Herlings (Ned) KTM, 2. Gajser (Slo) Honda, 3. Cairoli (Ita) KTM, 4. Desalle (Bel) Kawasaki, 5. Paulin (Fra) Husqvarna, 6. Van Horebeek (Bel) Yamaha, 7. Nagl (Dui) TM, 8. Coldenhoff (Ned) KTM. WK-stand: 1. Herlings 583, 2. Cairoli 561, 3. Desalle 443.