Nieuws/Sport
2273477
Sport

Herlings kan GP-zege bijna niet geloven

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

SEMARANG - Met zijn 11e grandprixzege en 19e manche-overwinning in dit seizoen heeft Jeffrey Herlings ondubbelzinnig aangetoond dat er maar één motorcrosser wereldkampioen in de koningsklasse van de MXGP wil worden en dat is hij. De KTM-coureur uit het Brabantse Oploo was in de tweede race van de Grand Prix van Azië op het circuit van Semarang in Indonesië nog dominanter dan in de eerste race die hij ook al op zijn naam had geschreven.

Jeffrey Herlings

Jeffrey Herlings

"Als mij voor de wedstrijden in Indonesië had verteld dat ik zou gaan winnen, had ik 'no way' gezegd", sprak de blije winnaar die nog niet zo lang geleden moest worden geopereerd aan zijn gebroken sleutelbeen. Over de wereldtitel wilde hij niet reppen ondanks dat hij zijn voorsprong verder uitbouwde. "Het kampioenschap is nog lang", zei hij in de wetenschap dat er nog zeven grandprix's te gaan zijn, waaronder die op 16 september in Assen.

Meteen in de eerste ronde had hij op de harde Javaanse ondergrond al koploper Clement Desalle te pakken. De Belgische Kawasaki-crosser had Herlings' rivaal Tony Cairoli die de holeshot had gepakt, gepasseerd en bleef lang in het spoor van de Nederlandse topfavoriet. Gestaag echter bouwde Herlings zijn voorsprong uit en consolideerde die met een marge van vijf, zes seconden.

Cairoli werd de grote verliezer onder tropisch, hete omstandigheden. In het gedrang na de start werd de KTM-rijder naar de achtste plaats teruggeworpen. De negenvoudig wereldkampioen vocht zich knap terug door zich langs Max Nagl, Jeremy Seewer en Julien Lieber te wurmen. Hij profiteerde nog van de val van Husqvarna-rijder Gautier Paulin, maar bleef steken op de vierde plaats. De Italiaan was te ver weg voor Desalle en oud-wereldkampioen Tim Gajser (Honda) die door zijn derde plaats tweede in de daguitslag werd. \

De tweede MX2-race werd gewonnen door de Spaanse KTM-rijder Jorge Prado. De KNMV-rijders en Honda-coureurs Calvin Vlaanderen en Bas Vaessen eindigen met hun tweede en achtste plaats knap in de top tien.

MXGP van Azië. Semarang (Indo). Race 2: 1. Herlings (Ned) KTM, 2. Desalle (Bel) Kawasaki op 5,5, 3. Gajser (Slov) Honda 11,3, 4. Cairoli (Ita) KTM 18,3, 5. Seewer (Zwi) Yamaha 21,2, 14. Coldenhoff (Ned) KTM. GP-uitslag: 1. Herlings 50, 2. Gajser 42, 3. Desalle 40.

WK-stand: 1. Herlings 583, 2. Cairoli 559, 3. Desalle 447, 4. Gajser 410, 5. Febvre (Fra) Yamaha 400, 6. Paulin (Fra) Husqvarna 389, 7. Coldenhoff 329.