Sport/WK 2018
2274215
WK 2018

FIFA onderzoekt 'provocerend' filmpje knipoog-Kroaat

Domagoj Vida na zijn treffer.

Domagoj Vida na zijn treffer.

De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt een filmpje van Domagoj Vida, dat op YouTube verscheen nadat Kroatië ten koste van Rusland de halve finales op het WK had gehaald.

Domagoj Vida na zijn treffer.

Domagoj Vida na zijn treffer.

In het korte filmpje roept de Kroatische verdediger ,,Glorie aan Oekraïne!". Die strijdkreet werd veel gebruikt na de Oekraïense onafhankelijkheid en enkele jaren geleden ook na de revolutie in dat land.

Heel wat Russen reageerden gepikeerd op het filmpje van Vida en de Kroatische scout Ognjen Vukojevic, die beiden in Oekraïne voor Dinamo Kiev speelden. Vukojevic zei: ,,Dit is een zege voor Dinamo en voor Oekraïne''.

De FIFA is niet gediend van politieke boodschappen en doet daarom onderzoek. Volgens Vida was het gewoon een grapje. ,,Dit heeft niets met politiek te maken. Ik heb nog steeds veel vrienden in Kiev, ik bedoelde hier verder niets mee.''

De verdediger staat in Nederland bekend als de knipoog-Kroaat. Vida knipoogde in 2011 als speler van Dinamo Zagreb naar een speler van Olympique Lyon toen de Franse club met liefst 7-1 won in de Champions League. Daardoor ging niet Ajax, maar Lyon verder in het toernooi. Bewijs van matchfixing werd nooit geleverd.