Sport/WK 2018
2275358
WK 2018

Henry bezorgt België bonus

Assistent-trainer Thierry Henry (r.) met spits Romelu Lukaku.

Assistent-trainer Thierry Henry (r.) met spits Romelu Lukaku.

MOSKOU - De Rode Duivels hebben een geheim wapen voor de halve finale tegen Frankrijk morgenavond in Sint-Petersburg. Niemand minder dan Thierry Henry, topscorer aller tijden van de Franse ploeg en de spits van het Franse team dat in 1998 wereldkampioen werd, vervult als assistent van bondscoach Roberto Martinez een belangrijke rol.

Assistent-trainer Thierry Henry (r.) met spits Romelu Lukaku.

Assistent-trainer Thierry Henry (r.) met spits Romelu Lukaku.

Henry, een van de iconen van het Franse voetbal, staat ineens aan de andere kant. In 1998 streed de toenmalige spits, die 52 maal scoorde in 123 interlands, nog aan de zijde van de huidige Franse bondscoach Didier Deschamps bij De Haantjes, die toen in eigen land voor het eerst beslag legden op de wereldtitel. Twee jaar later volgde voor de Fransen de Europese titel, waarmee 103-voudig Frans international Deschamps en Henry tot de meest gelauwerde Franse voetballers behoren.

Het is voor alle betrokkenen een wat ingewikkelde situatie, die vergelijkbaar is met een rol van Patrick Kluivert of Marco van Basten als assistent van Die Mannschaft bij een halve finale tussen Duitsland en Nederland. „Als we winnen, zal Henry ook wel blij zijn, want uiteindelijk is hij toch een Fransman”, meent de Franse international Lucas Hernandez. „Alle Fransen kennen hem. We weten heel goed dat hij een heel grote speler was. Een icoon in het voetbal. Nu is hij assistent-trainer van België. Ik hoop dat hij ons niet klopt in de halve finale.” De Franse spits Olivier Giroud stelde het nog wat scherper: „Het zou schitterend zijn als we konden laten zien dat Henry het verkeerde kamp heeft gekozen.”

De kennis die Henry heeft van het Franse voetbal is een bonus met het oog op de historische wedstrijd van de Belgen, maar zijn inbreng wordt sowieso al hogelijk geprezen. De voormalige vedette van onder andere Arsenal en Barcelona heeft een klik met de belangrijke Belgische internationals. Vooral spits Romelu Lukaku heeft bij herhaling aangegeven dat hij veel baat heeft bij de samenwerking met Henry. „Sinds we intensief samenwerken, heb ik mijn niveau twee keer meer kunnen verhogen dan ik voor mogelijk had gehouden”, verklaarde Lukaku in een groot interview in de aanloop naar het toernooi. „Hij heeft me zoveel bijgebracht in werkelijk alle facetten van het spel. Ik ben hem veel verschuldigd.”