Sport/WK 2018
2277214
WK 2018

Tienduizend fans tellen fortuin neer om halve finale te zien

Engelse invasie in Moskou

MOSKOU - De stad Moskou bereidt zich voor op een invasie van meer dan tienduizend Engelse supporters, die op alle mogelijke manieren sinds vanochtend het luchtruim hebben gekozen.

Nu Engeland voor het eerst sinds 1966 wereldkampioen kan worden en de Russische president Poetin de hooligans uit zijn eigen land op afstand houdt, wil het supporterslegioen van de ’Three Lions’ plotseling wél naar het WK.

De herinneringen aan bloedige veldslagen bij het EK in Frankrijk, waar Russische vechtersbazen zwaar clashes hadden met Engelse hooligans, weerhield duizenden Engelsen ervan om naar Rusland af te reizen. Mede omdat de Russen dreigden met getrainde troepen hooligans wraak te nemen op alles wat Engels is.

Poetin

Maar Rusland – lees Poetin – heeft ervoor gezorgd dat er tijdens dit WK geen spoortje geweld te zien is in alle WK-steden. Kilometers ver rond de stadions zijn wegen afgezet, staan veiligheidstroepen op elke straathoek en zou je als hooligan een Leopard-tank nodig hebben om in de buurt van een WK-stadion te komen. In metrostations overal politie en zelfde veiligheidstroepen. En bijna elke inwoner weet dat notoire addraaiers ’een tijdje zijn opgeborgen’.

Nu Rusland is uitgeschakeld willen duizenden Russen van hun vooraf geboekte kaarten af voor de halve finale. Die kunnen ze alleen aan de FIFA terug verkopen. De wereldvoetbalbond maakt die kaarten weer verkoopbaar voor Engelse fans. Om een kaart te bemachtigen heeft iedere supporter een fan-ID nodig. Iedere supporter loopt met een koord om zijn nek en een plastic mapje, waarin zijn fan-ID zit. Een pasfoto en alle gegevens. Dat vormt tegelijkertijd het alternatieve visa voor Rusland. Zonder fan-ID kom je dus het land niet in en uit… Tegelijkertijd is iedere fan zo geregistreerd. Misschien wel het beste systeem ooit bij een WK.

Hotels

Via de website van de FIFA is de Engelse aanhang nu massaal de nieuw beschikbare kaarten aan het opkopen. De officiële prijzen voor de halve finale zijn hoog en variëren van 250 tot 700 euro voor een kaartje. Daar komt voor de meeste Engelsen een vlucht van 700 euro en het hotel bovenop. In Rusland verbleven al zo’n 3000 supporters, maar woensdagavond in Moskou zullen dat er zo’n 15.000 zijn bij de halve finale tegen Kroatië.

Hotels zijn er voldoende in Moskou om iedereen een slaapplaats te verstrekken. En anders stellen de inwoners van de hoofdstad graag hun appartement voor een of twee nachten beschikbaar. Paul, een fysiotherapeut uit Liverpool, heeft al in de gekste flats bij mensen thuis geslapen. „Ik weet soms niet waar ik beland, maar het is goedkoper dan hotels. En voor die mensen hier is twee nachten slapen van ons de huur voor een hele maand”, aldus de Engelsman, die per trein van speelstad naar speelstad reist.

Goldrush

Een woordvoerder van de Engelse supportersorganisatie zegt dat de vraag naar kaarten de enorme ’goldrush’ voor de halve finale bij het WK in 1990 evenaart. „Misschien is het nog wel gekker, want het hele land is euforisch. We hadden dit nooit verwacht.”

De halve finale van 1990 eindigde in een tranendal, Engeland verloor na strafschoppen van West-Duitsland. Stuart Pearce en Chris Waddle misten toen