2279058
WK 2018

Deschamps: ’Henry zit in lastige situatie’

Henry en Deschamps in 1998 na de gewonnen WK-finale

Henry en Deschamps in 1998 na de gewonnen WK-finale

SINT-PETERSBURG - Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk beseft dat de Franse oud-international Thierry Henry bij België voor de halve finale van het WK in Sint-Petersburg persoonlijk in een lastig parket zit.

Henry en Deschamps in 1998 na de gewonnen WK-finale

Henry en Deschamps in 1998 na de gewonnen WK-finale

Ex-aanvaller Henry (40) en voormalig middenvelder Deschamps (49) werden samen wereldkampioen met Frankrijk in 1998. Henry zit niettemin dinsdag als assistent-trainer op de bank bij de Rode Duivels in het topduel met de ’Haantjes’.

„Ik waardeer Thierry heel erg”, liet Deschamps weten. „Toen we samen wereldkampioen werden, was ik al wat ouder en hij nog jong. Hij zit nu in een moeilijke situatie. Op clubniveau komen dergelijke situaties vaker voor. Hoe hij zal reageren, weet ik niet. Dat moet je hem vragen. Maar ik ben blij hem weer te zien.”

Deschamps toonde in zijn voorbeschouwing veel respect voor de Belgen. „Ze hebben een heel atletische ploeg, met veel lengte. Ze hebben zich goed hersteld na de uitschakeling op het EK tegen Wales twee jaar geleden.”

Volgens Deschamps was België één van de beste teams in de poulefase van het WK in Rusland. „We kennen onze komende tegenstander goed, veel spelers van beide teams spelen op clubniveau samen. Ze kunnen het goed met elkaar vinden, maar dinsdag zullen beide landen hun kans willen grijpen.”

Deschamps heeft de beelden van de Belgische triomf in de kwartfinale op Brazilië (2-1) nauwkeurig geanalyseerd. „Het was een grootse wedstrijd van België. Martinez had zijn middenveld versterkt en de flanken dubbel bezet gehouden. Voorin konden Hazard en Lukaku in een snelle tegenaanval schitteren. Ik heb verschillende tactieken en opstellingen in mijn hoofd. Die heb ik trouwens niet alleen voor België, ook tegen andere teams.”

Deschamps verkondigde dat iedereen in zijn selectie fit is. Ook linksachter Benjamin Mendy, die de voorbije dagen niet trainde wegens een dijbeenblessure, is speelklaar.