Sport/WK 2018
2286144
WK 2018

Vertonghen heeft gevoel dat nederlaag niet nodig was

Doodse stilte in kleedkamer België

Jan Vertonghen wordt getroost.

Jan Vertonghen wordt getroost.

Het was nu of nooit, zeiden veel Belgische voetballers en voetbalfans de voorbije dagen bij het wereldkampioenschap in Rusland.

Jan Vertonghen wordt getroost.

Jan Vertonghen wordt getroost.

De uitschakeling in de halve eindstrijd tegen Frankrijk (1-0) kwam dinsdag hard aan. Verdediger Jan Vertonghen denkt niet dat dit de laatste kans was op een hoofdprijs voor de 'Gouden Generatie'.

Bondscoach Roberto Martinez ziet het met lede ogen aan.

Bondscoach Roberto Martinez ziet het met lede ogen aan.

,,De ontgoocheling overheerst", aldus de oud-speler van Ajax. ,,We hebben het gevoel dat er meer in zat. Het is jammer dat we op deze manier moeten verliezen. Je verliest liever van een beter elftal. Frankrijk stond verdedigend goed en gaf heel weinig kansen weg. Met deze generatie moeten we nog twee toernooien top kunnen zijn.''

België wilde tegen Frankrijk snel op voorsprong komen en kreeg in de eerste helft ook enkele kansen. Vertonghen: ,,Het belangrijkste was het eerste doelpunt maken. Dan moesten zij komen en daar zijn ze minder sterk in."

Kevin de Bruyne bedankt de fans.

Kevin de Bruyne bedankt de fans.

Verdediger Samuel Umtiti zorgde kort na de rust met een fraaie kopbal voor een Franse voorsprong. België was daarna tegen de compact spelende ploeg van bondscoach Didier Deschamps niet in staat grote kansen te creëren.

,,Het was heel stil in de kleedkamer", aldus de 31-jarige Vertonghen, die in 2014 met België de kwartfinale van het WK verloor en in 2016 op het EK eveneens in de kwartfinale werd uitgeschakeld.

Romelu Lukaku baalt.

Romelu Lukaku baalt.

,,De trainer heeft ons gezegd dat we trots mogen zijn en daar heeft hij gelijk in. We hebben laten zien tot wat we in staat zijn. Alleen is het jammer dat het hier eindigt. Ik had het gevoel dat we misschien wel het sterkste team op dit toernooi waren. Ik ben blij dat we de mensen in België hebben laten dansen. Maar ik had ze ook graag zondag nog eens laten feesten.''

Vertonghen denkt dat het merendeel van de huidige selectie er over vier jaar nog steeds bij is en dat België dan weer ver kan komen. ,,Sommige jongens worden dan wel dertig, maar anderen zijn pas net twintig. Ik heb het gevoel dat deze groep spelers nog twee toernooien kan meedoen voor de eindzege'', zei hij over het EK van 2020 en het WK van 2022.