Sport/WK 2018
2287496
WK 2018

Deschamps kan Beckenbauer en Zagallo evenaren

Didier Deschamps kan geschiedenis schrijven.

Didier Deschamps kan geschiedenis schrijven.

Didier Deschamps kan de derde man in de voetbalgeschiedenis worden die als speler én als bondscoach de wereldtitel verovert.

Didier Deschamps kan geschiedenis schrijven.

Didier Deschamps kan geschiedenis schrijven.

De bondscoach van Frankrijk was in 1998 aanvoerder van het Franse team dat in eigen land het WK won; hij kan als bondscoach wereldkampioen worden in Rusland.

De Duitse 'generaal' Franz Beckenbauer' zette die prestatie eerder neer; hij won met Duitsland de finale van het WK in 1974 (2-1 tegen Nederland) en was in 1990 de bondscoach van de 'Mannschaft' die het WK in Italië won. Mario Zagallo veroverde met Brazilië in 1958 en 1962 de wereldtitel als speler en in 1970 als bondscoach.

Deschamps zei na de zege op België in de halve finales van het WK in Rusland (1-0) dat hij zijn spelers nooit iets vertelt over de finale van 1998. ,,Ze kennen wel de beelden, maar sommige spelers uit mijn team waren toen nog niet eens geboren. Ik leef in het nu; ik wil nieuwe historie schrijven met deze jongens'', aldus Deschamps, die nadrukkelijk refereerde aan de verloren EK-finale van twee jaar geleden in eigen land tegen Portugal. ,,Die pijn voelen we nog steeds en daarom moeten we er alles aan doen dat het deze keer wel goed komt.''

Frankrijk treft zondag in de finale de winnaar van de halve finale tussen Engeland en Kroatië.