Sport/Tour de France
2287766
Tour de France

’Gele’ Van Avermaet heeft stoute droom

Greg Van Avermaet ruikt woensdag zijn kans. De Belg heeft goede hoop dat in de gele trui kan zegevieren in de vijfde etappe van de Tour de France. En dat op de officiële Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap.

Het parcours door Bretagne is op het lijf geschreven van de BMC-renner. Het profiel lijkt verdraaid veel op een Ardennenrit.

„Als ik er veilig doorheen kan geraken, maak ik een kans om te winnen. De aankomst moet mij liggen. Winnen in het geel zou een droom zijn. Dit is de eerste etappe die ik heb aangestipt”, aldus de olympisch kampioen in gesprek met Sporza.

„De slotkilometer is lichtjes oplopend, al vlakt het uit naar het einde toe. Dat moet mij wel liggen. Dan moet ik alleen de benen nog laten spreken.”

Het peloton wordt in het Bretonse heuvelland geconfronteerd met twee colletjes van de vierde categorie en drie van derde categorie. De laatste daarvan, de Côte de la montagne de Locronan, ligt op ongeveer 20 kilometer van de aankomst. Ook in de laatste kilometer gaat het nog even redelijk steil omhoog.

Van Avermaet is echter op zijn hoede. Valpartijen kunnen zoals zo vaak in de eerste week van de Tour roet in het eten gooien.

"Het wordt gewoon weer een lastige etappe, iedereen zal weer nerveus zijn. Het is nooit anders in de Tour. Ik denk dat er sowieso verschillen zullen zijn. Het verschil zal achteraan gemaakt worden door valpartijen. Op zulke smalle wegen zal er altijd iets gebeuren. Het wordt zaak om vooraan te zitten.”

De 33-jarige Van Avermaet won twee keer eerder in een rit in de Tour de France: in 2015 en 2016.

Volg vanaf 13.10 uur de Tour de France via onze liveticker, met daarnaast ook uitgebreid uitgeschreven commentaar, op de voet.