Sport/WK 2018
2288399
WK 2018

Voetbalgek land heeft 10.234 dagen gewacht op nieuwe kans voor WK-finale

Engeland kookt over

De Engelse fans zijn in grote getale afgereisd naar Moskou.

De Engelse fans zijn in grote getale afgereisd naar Moskou.

MOSKOU - Het Rode Plein in Moskou is veranderd in één groot Engels circus. De luchthavens maken overuren en in Engeland zelf is de WK-koorts naar krankzinnige hoogte gestegen. Het idee dat The Three Lions over een aantal uren verzekerd zouden kunnen zijn van een finaleplaats doet gekke dingen met de gemiddelde Engelsman.

De Engelse fans zijn in grote getale afgereisd naar Moskou.

De Engelse fans zijn in grote getale afgereisd naar Moskou.

Met honderden tegelijk lopen ze in Moskou door het centrum in hun Southgate-giletjes. Afgekeken van de plotseling modieuze Engelse bondscoach lijkt ook het leger van supporters zo op het oog het netste dat in decennia de wereld over is gegaan. Geen vechtpartijen, geen hooligans en geen chaos. Het staat in schril contrast met vorige WK’s en EK’s.

De Russische politie schat dat zo’n tienduizend fans al in de stad zijn, vanaf de drie luchthavens en per trein stromen er nog meer binnen. Ze hebben duizenden euro’s betaald om Engeland op het laatste moment in actie te zien. Lang durfde het gros niet richting Rusland te gaan.

40.000 pubs op weg naar recordomzet

In Engeland zelf kruipen vanavond 30 miljoen mensen voor de buis. Alle 40.000 Engelse pubs hebben grote schermen opgehangen en verwachten de grootste omzet ooit. Het land lijkt vanavond op straat uitgestorven te zijn als aanvoerder en topscorer Harry Kane aftrapt tegen de Kroaten in de halve finale.

Zowel in Moskou als in Engeland is overal de St. George-vlag te zien. Als echte vlag, op het platteland verwerkt in korenvelden, bij autofabrieken gecreëerd met witte en rode auto’s en het metrostation Southgate in noord-Londen is omgedoopt tot ‘Gareth Southgate Tube station’. Rotondes en zebrapaden worden allemaal rood-wit geverfd.

Sir Geoff Hurst rekent op wereldbeker

Sir Geoff Hurst, de man die Engeland in 1966 naar de wereldtitel schoot met een hattrick, is ervan overtuigd dat Engeland de finale haalt. ,,De laatste twee wereldkampioenschappen waren voor Engeland een ramp’’, vertelde hij aan Britse media.

De Engelsen zijn van bondscoach Gareth Southgate gaan houden.

De Engelsen zijn van bondscoach Gareth Southgate gaan houden.

,,Ik heb voor dit toernooi gezegd dat we nu wereldkampioen gaan worden. De mensen dachten dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Maar de kans dat we gaan winnen is enorm.’’

Theresa May ruilt shirtjes

De Britse Prime Minister Theresa May heeft het Engelse team vanuit Brussel bij het overleg met de NATO succes gewenst. ‘Veel geluk voor het team. Ik heb de Kroatische minister-president gisteravond ontmoet en we hebben voetbalshirts geruild…’’

Bondscoach Southgate heeft vanmorgen zijn spelers nog meegenomen naar een voetbalveld. Zoals gebruikelijk voert Engeland op de dag van de wedstrijd een lichte training uit om te voorkomen dat de spelers door Moskou moeten wandelen of een hele dag in het hotel zitten voordat ze om negen uur vanavond (lokale tijd) in actie komen.

Southgate zei in Moskou: ,,Ons land heeft een hoop teleurstellingen meegemaakt in al die jaren. Het enthousiasme dat de fans, hier in Rusland en thuis in Engeland, nog steeds voor ons hebben is echt geweldig. Niet alleen omdat we in dit toernooi goed presteren. Het zou prachtig zijn als we na 52 jaar weer een finaleplek halen op het WK.’’