Sport/Wielrennen
2294500
Wielrennen

Sensationele dubbelslag Van Vleuten in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten heeft de macht gegrepen in de Giro Rosa.

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten

De regerend wereldkampioen tijdrijden maakte in de klimtijdrit over vijftien kilometer van Lanzada naar Diga di Campo Moro haar reputatie helemaal waar. Ze won de tijdrit in 46.06 minuten en greep ook de roze leiderstrui.

Van Vleuten won de tijdrit met 2.29 minuten voorsprong op haar naaste belager Ashleigh Moolman uit Zuid-Afrika. Lucinda Brand werd derde op 2.54 minuut.

Van Vleuten (35) nam de roze trui over van haar teamgenote Amanda Spratt bij Mitchelton-Scott. De Australische staat tweede op 2.53 minuut met één seconde erachter Moolman. Brand staat vierde op 3.01 minuut. Sabrina Stultiens, die als elfde eindigde in de tijdrit op ruim vier minuten, staat tiende in het algemene klassement op 6,36 minuut.

De Australische ploeg van Van Vleuten heerst in deze Ronde van Italië voor vrouwen. De winst in de tijdrit was de vierde ritzege, na eerder twee sprintzeges voor Jolien D’Hoore en een overwinning van Spratt.

De Giro Rosa duurt tot en met zondag. Zaterdag staat een zware bergetappe met de beklimming van de Zoncolan op het programma.