Sport/Tennis
2295125
Tennis

Serena Williams terug in finale Wimbledon

Serena Williams

Serena Williams

LONDEN - Serena Williams kan zaterdag voor de achtste keer Wimbledon winnen.

Serena Williams

Serena Williams

De 36-jarige Amerikaanse bereikte de finale van het Engelse grandslamtoernooi door Julia Görges uit Duitsland soepel opzij te zetten op het centercourt in Londen: 6-2 6-4. Williams neemt het in de eindstrijd op tegen een andere Duitse, Angelique Kerber. Zij versloeg Jelena Ostapenko uit Letland (6-3 6-3).

Twee jaar geleden stonden Williams en Kerber ook al tegenover elkaar in de finale van Wimbledon. Toen pakte de Amerikaanse haar zevende titel op het gras in Londen (7-5 6-3). Vorig jaar ontbrak de 23-voudig grandslamkampioene vanwege haar zwangerschap. Als moeder van een dochter keerde de jongste van de zusjes Williams dit jaar terug op de baan. Op Roland Garros moest ze zich na drie gewonnen partijen geblesseerd terugtrekken, maar op Wimbledon is ze weer van bijna ouderwetse klasse.

’Niet normaal’

De voormalige nummer 1 van de wereld, afgezakt naar plek 181, startte vorige week met een moeizame zege op Arantxa Rus. Williams begon daarna steeds beter te draaien, op wat pas haar vierde toernooi is sinds haar terugkeer in het WTA-circuit. Alleen in de kwartfinale tegen de Italiaanse Camila Giorgi verloor de Amerikaanse een set. In de eenzijdige partij tegen Görges, die in de vorige ronde een einde had gemaakt aan de opmars van Kiki Bertens, heerste Williams met haar service.

„Dit had ik echt niet verwacht”, zei de Amerikaanse over haar tiende finaleplaats op Wimbledon. „Vanwege alles wat ik afgelopen jaar heb meegemaakt, is dat voor mij niet normaal.” Serena kende een complexe bevalling. Na een spoed-keizersnede kreeg ze maken met bloedproppen in haar longen, een opengescheurde wond en complicaties. Williams lag wekenlang in het ziekenhuis. „Ik moest meerdere operaties ondergaan en dacht zelfs dat ik het niet zou halen. Ik kon aanvankelijk niet eens naar mijn brievenbus lopen.”

De laatste nederlaag van Williams op Wimbledon dateert van 2014, toen ze in de derde ronde strandde. Daarna schreef ze het toernooi twee keer op rij op haar naam. Zaterdag kan ze haar eerste grandslamtitel als moeder veroveren.