Sport/Tour de France
2295477
Tour de France

Jury legt Nederlander tijdstraf op

Drama compleet voor Dumoulin

Tom Dumoulin arriveert teleurgesteld aan de finish.

Tom Dumoulin arriveert teleurgesteld aan de finish.

De zesde etappe van de Tour de France is voor Tom Dumoulin uitgedraaid op een regelrecht drama.

Tom Dumoulin arriveert teleurgesteld aan de finish.

Tom Dumoulin arriveert teleurgesteld aan de finish.

De kopman van Sunweb kreeg na afloop van de rit, die finishte op de Mûr-de-Bretagne, een tijdstraf van twintig seconden.

Volgens de jury reed de Limburger te lang achter zijn ploegleiderswagen, nadat hij op drie kilometer van de voet van de slotklim (twee kilometer à 6,9 procent) werd getroffen door materiaalpech.

Enkele spaken in het voorwiel van Dumoulin zouden zijn gebroken bij een botsing met Romain Bardet, die eveneens tijd verloor. Dumoulin kreeg een nieuw voorwiel van een van zijn teamgenoten, maar slaagde er uiteindelijk niet meer in om aan te sluiten bij het peloton.

De Nederlander, vorig jaar winnaar van de Giro d’Italia, kwam op 52 seconden van ritwinnaar Daniel Martin over de finish. Hij verloor 44 seconden op Chris Froome.

Door zijn tijdstrijf staat Dumoulin in het algemeen klassement nu op 21 seconden van zijn Britse rivaal, terwijl in in de openingsrit juist nog 51 tellen won. Zijn achterstand op geletruidrager Greg Van Avermaet bedraagt één minuut en 23 seconden.

Dumoulin staat nu negentiende, precies tussen landgenoten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk in. Zij hebben respectievelijk een achterstand van 1'18" en 1'26" op de Belgische leider.