Sport/Tour de France
2295639
Tour de France

Gebroken spaak en tijdstraf

Dumoulin: ’Ik stapte met klotegevoel de bus in’

Tom Dumoulin zwaar teleurgesteld door pech.

Tom Dumoulin zwaar teleurgesteld door pech.

MÛR-DE-BRETAGNE - De teleurstelling over zoveel pech was groot bij Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin zwaar teleurgesteld door pech.

Tom Dumoulin zwaar teleurgesteld door pech.

Op ongeveer 5 kilometer van de finish van de zesde etappe brak er een spaak in zijn voorwiel en stond hij ineens stil langs de kant van de weg. „Ik zat op een goede plaats in het peloton, naast Peter Sagan. Er was een beweging in het peloton die ik niet meer kon ontwijken en ik reed in het achterwiel van Romain Bardet”, vertelde hij na afloop van de etappe naar Mûr-de-Bretagne.

„Dat was shit. Ik wist niet hoe ver de ploegleidersauto achter ons zat, dus Simon Geschke gaf me zijn voorwiel. Toen ben ik zo snel mogelijk naar de finish gereden. Maar ja, dan weet je dat je behoorlijk wat tijd verliest.”

Tijdstraf

Dumoulin wist hoe belangrijk het was op die steile slotklim voor in het peloton te zitten. Nu vocht hij op achterstand voor wat hij waard was, maar de aansluiting vond de Limburger niet meer. Als 46e kwam hij onder de meet, op 53 seconden van de Ierse winnaar Dan Martin. Na de finish kwamen daar nog eens 20 seconden straftijd bij, omdat hij in zijn drang tijd goed te maken iets te lang ’stayerde’ achter de ploegleiderswagen van Sunweb.

Klotegevoel

Met de pest in het lijf stapte Dumoulin in de bus van zijn team. Hij ontweek aanvankelijk de pers en nam de tijd even tot zichzelf te komen. „Ik stapte met een klotegevoel de bus in, omdat ik in een achterwiel reed, een spaak in het voorwiel brak en dus niet meer kon doorgaan. Dan is het zaak zoveel mogelijk de schade te beperken. Ik wist wel dat het me niet meer zou lukken erbij te komen, maar het had beter gekund. De teleurstelling overheerst, ik had graag in een betere positie gezeten”, aldus de winnaar van de Giro van vorig jaar, die in Tour van dit jaar is gezakt naar de negentiende plaats op 1.23 van geletruidrager Greg Van Avermaet.