Sport/WK 2018
2295772
WK 2018

Kuipers fluit WK-finale niet

Bjorn Kuipers

Bjorn Kuipers

Scheidsrechter Björn Kuipers komt zondag in het Loezjniki-stadion van Moskou in actie bij de WK-finale, maar niet binnen de lijnen.

Bjorn Kuipers

Bjorn Kuipers

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Kuipers aangesteld als vierde man. De Argentijnse arbiter Néstor Pitana heeft de leiding over de finale tussen Frankrijk en Kroatië.

Pitana leidde een maand geleden ook al de openingswedstrijd op het WK, tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Kuipers hoopte vurig zijn tweede mondiale eindronde te mogen afsluiten met het fluiten van de finale. De 45-jarige scheidsrechter uit Oldenzaal moet echter genoegen nemen met een rol als vierde official. Kuipers regelt onder meer de wissels en komt alleen binnen de lijnen als er iets gebeurt met Pitana.

De Nederlandse toparbiter vervulde de rol van vierde official woensdag ook al tijdens de halve finale tussen Kroatië en Engeland (2-1 na verlenging). Kuipers floot zelf de groepswedstrijden Egypte - Uruguay en Brazilië - Costa Rica, de achtste finale tussen Rusland en Spanje en de kwartfinale Engeland - Zweden.

Het WK is het laatste grote toernooi van Kuipers, die het na twee WK's (2014 en 2018) en twee EK's (2012 en 2016) tijd vindt om plaats te maken voor Danny Makkelie. De tien jaar jongere Makkelie is ook in Rusland actief, als video-arbiter. De Zuid-Hollander maakt in die rol nog kans op de WK-finale.