Nieuws/Sport
2302169
Sport

Europees record Sifan Hassan in Rabat

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Sifan Hassan heeft tijdens de negende Diamond League-wedstrijd van het jaar in Rabat grote indruk gemaakt. De 25-jarige atlete verpulverde haar eigen Nederlands record op de 5000 meter van mei vorig jaar en liep met 14.22.34 maar liefst negentien seconden sneller.

Sifan Hassan

Sifan Hassan

Alleen de Keniaanse Hellen Obiri, wereldkampioene van 2017, kon Hassan nipt voorblijven. Hassan’s record betekent meteen ook een Europees record. Dat stond sinds 2008 met 14.23.75 op naam van de Russische Liliya Shobukhova. Hassan loopt pas twee weken wedstrijden, nadat ze in maart een knieblessure opliep.

In Parijs dook ze op 30 juni op de 800 meter meteen onder de 2 minuten, in Lausanne kwam ze op 5 juli op de 1500 meter uit en liep daar onder de magische grens van 4 minuten en vrijdagavond excelleerde ze in Rabat op de 5000 meter. Hassan’s manager gaf eerder aan na deze drie wedstrijden de balans op te maken en dan een besluit te nemen op welke afstand ze uitkomt tijdens de Europese Kampioenschappen die van 6 tot en met 12 augustus in het Olympiastadion in Berlijn worden gehouden.

In de hoofdstad van Marokko kwamen in totaal vier Nederlanders aan de start. Verspringer Ignisious Gaisah wil graag nog een zeventiende succesvol seizoen aan zijn imposante carrière vastplakken, maar bijt zich steeds stuk op de limiet voor de EK van 7,95 meter. Vanavond kwam hij tot 7,81 meter. Gaisah heeft nog negen dagen voordat de limiettermijn sluit. Die horde hebben Eefje Boons en Sanne Verstegen inmiddels genomen.

Boons kwam er echter niet aan te pas op de 100 meter horden: met een kersvers persoonlijk record van 12.86 stond de klok nu pas stil op 13.32. Verstegen kwalificeerde zich vorige maand al voor de 800 meter. Zij deed in Rabat een uitstapje naar de minder courante 1000 meter, en liep een persoonlijk record in 2.37.49.

Volgend weekend staan maar liefst twee Diamond Leaguewedstrijden op het programma: vrijdag Monaco, zaterdag en zondag Londen. In Monaco loopt Dafne Schippers haar laatste wedstrijd over 100 meter voorafgaand aan de Europese Kampioenschappen, die van 6-12 augustus in het Olympiastadion van Berlijn worden gehouden. In Londen komen veel meer Nederlanders aan de start.