Sport/Tennis
2303801
Tennis

Serviër mikt op vierde Wimbledon-titel

Djokovic in finale na titanenstrijd met Nadal

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Novak Djokovic staat voor het eerst sinds 2015 weer in de finale van Wimbledon. De Serviër was in de halve eindstrijd, een ware titanenstrijd, net wat beter dan de Spanjaard Rafael Nadal. Djokovic won de beslissende vijfde set met 10-8. De eerste vier sets eindigden in 6-4 3-6 7-6 (9) 3-6.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Schoonzussen Meghan Markle en Kate Middleton waren aandachtige toeschouwers op het centre court.

Schoonzussen Meghan Markle en Kate Middleton waren aandachtige toeschouwers op het centre court.

In de finale neemt Djokovic het zondag op tegen Kevin Anderson. De Zuid-Afrikaan zette vrijdag in zijn halve finale de Amerikaan John Isner in een marathonpartij, die langer dan 6,5 uur duurde, aan de kant. Omdat die wedstrijd zo lang duurde, moesten Djokovic en Nadal lang wachten voordat ze de baan op konden.

De 31-jarige Djokovic won laat op de avond de belangrijke derde set in een tiebreak, waarna de wedstrijd werd stilgelegd. Bij de hervatting begon de 32-jarige Nadal zaterdag sterk. De Spanjaard plaatste direct een break, maar verloor even later ook zijn eigen servicebeurt: 3-3. Een tweede break (bij 4-3) kwam Djokovic niet meer te boven.

In de hoogstaande vijfde set verloor geen van beide topspelers zijn service, al waren er wel diverse breakpoints. Bij een achterstand van 8-7 overleefde Nadal zelfs een wedstrijdpunt, maar even later capituleerde hij alsnog. Djokovic leek tegen het einde van de partij, die totaal ruim 5 uur in beslag nam, net wat minder moe.

Djokovic won Wimbledon in 2011, 2014 en 2015. Nadal was bij het Engelse grandslamtoernooi de beste in 2008 en 2010. Het was de 52e ontmoeting tussen de twee spelers.

Wegens een elleboogblessure stond Djokovic vorig jaar lange tijd aan de kant. Op de wereldranglijst is de Serviër teruggezakt naar de 21e plaats. De 32-jarige Anderson, die voor het eerst de finale van Wimbledon speelt, is de mondiale nummer acht.