Nieuws/Sport
2305420
Sport

Marquez blijft ’King of the Ring'

Marc Marquez viert zijn overwinning.

Marc Marquez viert zijn overwinning.

Wereldkampioen Marc Marquez heeft zijn erenaam van 'King of the Ring' op de Sachsenring helemaal waargemaakt.

Marc Marquez viert zijn overwinning.

Marc Marquez viert zijn overwinning.

De Spaanse Honda-coureur won er de Grand Prix van Duitsland, maar het bijzondere daaraan was dat hij nu negenmaal achtereen op de Sachsenring heeft gezegevierd alsmede er negen keer op rij vanaf de pole te zijn gestart. Doordat zijn grote rivaal Valentino Rossi als tweede over de finish kwam, breidde Marquez zijn voorsprong op de Italiaan uit 46 punten.

In het spoor van Rossi finishte zijn Yamaha-teamgenoot Maverick Viñales als derde. Ook de Spanjaard die pas als vanouds weer laat in de wedstrijd op gang kwam, kon er niet voor zorgen dat er weer eens een Yamaha-rijder als winnaar kon worden afgevlagd. De laatste zege van het merk dateert uit 2017 toen Rossi de Dutch TT won. In de jaren '97-98' bleef Yamaha eens 22 races zonder overwinning.

Voor de race op de heuvelachtige Sachsenring in de voormalige DDR, waarin er crashes waren van Alex Rins, Pol Espargaró en cal Crutchlow, was de bandenkeuze zeer belangrijk. Ducati-coureur Jorge Lorenzo die een bliksemstart had en aan kop ging, koos voor de soft-mediumband van Michelin. Hij had daarmee de grootste moeite, want hij verloor gaandeweg veel terrein. Marquez deed het met de hard-soft combinatie, terwijl Rossi en Viñales voor medium-medium opteerden. Vooral de laatste fase van de race zou cruciaal zijn met betrekking tot de bandenslijtage. Aleix Espargaró hoefde er niet over na te denken. De Spanjaard crashte hard in de warming up-training en besloot niet van start te gaan.

Marquez die zeventien ronden voor het einde de leiding overnam, had bewust gekozen voor de tactiek om zijn banden zo lang mogelijk te sparen. Halverwege de race over 30 ronden sloeg hij toe en mengde hij zich na afloop zelfs onder het publiek om zijn vreugde over zijn 40ste MotoGP-zege met hen te delen.

Uitslag: 1. Marquez (Spa) Honda, 2. Rossi (Ita) Yamaha, 3. Viñales (Spa) Yamaha, 4. Petrucci (Ita) Ducati, 5. Bautista (Spa) Ducati, 6. Lorenzo (Spa) Ducati, 7. Dovizisoso (Ita) Ducati, 8. Pedrosa (Spa) Honda, 9. Zarco (Fra) Yamaha, 10. Smith (GBr) KTM.

WK-stand: 1, Marquez 165, 2. Rossi 119, 3. Viñales 109.