Sport/Voetbal
2307039
Voetbal

Nieuwe coach heeft nog drie weken tot eerste examen bij Turkse topclub

Cocu: ’Spelers Fenerbahçe moeten wennen’

Er is in Zwitserland veel journalistieke belangstelling voor Phillip Cocu en ’zijn’ Fenerbahçe.

Er is in Zwitserland veel journalistieke belangstelling voor Phillip Cocu en ’zijn’ Fenerbahçe.

Phillip Cocu beseft dat hem een grote uitdaging wacht om Fenerbahçe snel naar zijn hand te zetten. Samen met assistent Chris van der Weerden is de voormalige coach van PSV nu tweeënhalve week bezig om zijn nieuwe spelers kennis te laten maken met zijn werkwijze. „We merken dat we niet altijd te snel moeten gaan”, zegt de nieuwe hoofdtrainer van de Turkse topclub.

Er is in Zwitserland veel journalistieke belangstelling voor Phillip Cocu en ’zijn’ Fenerbahçe.

Er is in Zwitserland veel journalistieke belangstelling voor Phillip Cocu en ’zijn’ Fenerbahçe.

Verkeerde werkwijze

Cocu verloor zijn tweede oefenduel met Fener van Lausanne-Sport (2-1), toevalligerwijs op een uur rijden van het trainingskamp dat zijn oude club PSV heeft belegd in het Zwitserse Verbier. „De manier van werken bij PSV willen we ook bij Fenerbahçe implementeren”, legt Cocu uit. „Alleen zal daar de nodige tijd in gaan zitten. Onder anderen Chris en ik zijn natuurlijk hard aan het werk om dat te bewerkstelligen, maar we moeten soms dus de tijd nemen. Het is voor de jongens niet altijd makkelijk, want het zijn vaak toch heel andere oefeningen dan ze kennen. Ze moeten er dus aan wennen. Ik wil niet zeggen dat de vorige werkwijze verkeerd was, maar dit is anders.”

Dat Fenerbahçe een enorme club is, heeft Cocu inmiddels wel gemerkt. Ook in Lausanne is het publiek overwegend Turks, fanatiekelingen doen er na afloop alles aan om een handtekening te scoren. „En er zijn tig kranten die dagelijks vol staan over deze club”, weet Cocu, die door de Turkse journalisten vrijwel continu wordt gevraagd naar de terugkeer van de vorig seizoen gehuurde Vincent Janssen. Tot dusver weet de Nederlandse coach zich alleen zeker van de komst van NEC-aanvaller Ferdi Kadioglu, die past in de langetermijnplannen van Fenerbahçe.

Creatief

„Door zaken uit het verleden is de club ook nog gebonden aan de Financial Fair Play-regels, dus we moeten creatief zijn”, legt Cocu uit. Hij moet vanaf 7 of 8 augustus echt gaan presteren met de naar succes hunkerende Turkse club, in de derde voorronde van de Champions League. Ajax is dan een van de mogelijke tegenstanders, als de Amsterdammers de tweede voorronde tegen Sturm Graz overleven. Bij Fener zijn veel Turkse spelers actief, aangevuld met bekende namen als Martin Skrtel, Mathieu Valbuena en Roberto Soldado.

„Begin augustus moeten we er staan”, erkent Cocu, die (gepokt en gemazeld in de voetballerij) volledig zichzelf is. „Natuurlijk zitten we dan nog niet op het niveau waar we uiteindelijk naar toe willen, maar we moeten dan wel stappen hebben gemaakt. Al zie ik in de wedstrijden tot nu toe al bij vlagen terug wat we graag willen zien.”